FORTH - první úspěchy
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Re: FORTH - první úspěchy
A teď navíc pípá na piezzo pověšené na portu pro adresování sdílené paměti 
HP9815A s 8-bitovým CPU Motorola 6800, který měl několik málo registrů, měla pouze 14 kByte firmware v ROMech a 2 kByte SRAM (slovy: DVA kilobyte). Paměť SRAM bylo možno za jistých okolností rozšířit až na tehdy úžasné 4kByte. Psala se první polovina 70-tých let, tedy to bylo, před nějakými 55 léty. Mám tři tyto stroje a všechny stále fungují.
Ten firmware krom precizních matematických výpočtů ještě řídil plasmový displej, tiskárnu a magnetopáskovou jednotku. Magnetopásková jednotka měla katalog, directory, podobně jako pozdější floppy. Které dnešní Arduino na to má? Dokážeš k tvému Arduinu připojit 5.25" floppy mechaniku?
Zpět k tvému Forthu. Existuje kniha v angličtině, která popisuje jak napsat interpret nějakého , asi jakéhokoliv jazyka. Já s její pomocí před 6 lety napsal interpret HP Basicu pro procesor Siemens 80C535. Možná by se ti mohlo hodit si ji přečíst. Kdyžtak dej vědět, dohledal bych ji.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)

Nemam stare mechaniky a dokazu k nemu pripojit SD kartu, tak nemam potrebu to zkouset. SD karta ma mensi rozmery a vejde se na ni vic dat nez na disketu. Ale jestli te to bavi, tak to klidne vyzkousej.
Asi bych si tu knihu rad precetl, i kdyz mi ten FORTH uz chodi, a nejspis na uplne jinem principu.
Asi bych si tu knihu rad precetl, i kdyz mi ten FORTH uz chodi, a nejspis na uplne jinem principu.
Tak jsem konečně dovymýšlel jak logiku pro ATF1508 (1154 řádků CPLD kódu, dvě EMS okna, vypínání a zapínání ROM (a nastavení její velikosti), FIRQ asi tak 100x za sekundu, 7 devices nativně adresovaných a další věci pro GLUE obvyklé ), tak finální vzhled a zapojení desky pro CPU (co bude používat ty dvě MHF karty pro grafiku, PS/2 a SD karty, případně i něco dalšího, jako I2C, SPI a tak) a poslal to do JLCpcb, takže tak za 3 týdny budu moct začít osazovat a testovat. repo zde
Bude to vypadat asi takhle:

a bude to mít HD6309 jako CPU, ATF1508 jako GLUE, 32 kB EEPROM, 128 kB RAM, VIA se dvěma 8bitovými porty a dalšími 6 I/O piny pro interrupty a tak podobně, ACIA pro 115.200 baudů Serial komunikaci a vlastní pípák připojený k té VIA.
Plus teda dvě MHF karty a na každé z nich sdílenou 128 kB RAM. A možnost přídat další 4 zařízení/desky, každou s až 32 adresovanými registry. Takže prostoru pro růst je spousta. Ale nejdřív tam asi udělám nějaký jednoduchý OS a FORTH místo obligátního BASICu
(Pomalu, ale jistě jdu kupředu, co se vleče neuteče
)
Bude to vypadat asi takhle:

a bude to mít HD6309 jako CPU, ATF1508 jako GLUE, 32 kB EEPROM, 128 kB RAM, VIA se dvěma 8bitovými porty a dalšími 6 I/O piny pro interrupty a tak podobně, ACIA pro 115.200 baudů Serial komunikaci a vlastní pípák připojený k té VIA.
Plus teda dvě MHF karty a na každé z nich sdílenou 128 kB RAM. A možnost přídat další 4 zařízení/desky, každou s až 32 adresovanými registry. Takže prostoru pro růst je spousta. Ale nejdřív tam asi udělám nějaký jednoduchý OS a FORTH místo obligátního BASICu
(Pomalu, ale jistě jdu kupředu, co se vleče neuteče