externí CH340

Ludek
Příspěvky: 286
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: externí CH340

Příspěvek od Ludek » 19 led 2024, 12:53

JEJDA !!!!
Omlouvám se, nechci poučovat, na to nemám. ALE jen info pro Tebe :
Pomocí CH340 nejen že LZE programovat, a funguje to, ale když se podíváš na schema, CH340 vede přímo na Rx a Tx.
Mě šlo o to, že mám několik UNO kde někdo z USB odprásknul CH340.
A tak jsem ho sbastlil na "prkénku" a připojil na Rx a Tx a zase fungují normálně. (nešlo mi to, měl jsem tam chybičky).
Udělal jsem jim modul s USB konektorem, krystalem a CH340 a mohou fungovat dál.
Ale co tady řeším je to, že takto nefunhuje ATmega 328PB. Chová se nějak jinak, proto tam nebyl CH340 ale něco jiného
s krystalem 27MHz.
Jen mě to zajímá, není problém ho hodit do koše. Ale zvědavost je silnější.
:-)

jankop
Příspěvky: 1023
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: externí CH340

Příspěvek od jankop » 19 led 2024, 14:13

Nechci poučovat, ale kiRRow má samozřejmě pravdu, popsal elementární principy programování většiny procesorů, používaných v různých modifikacích Arduina.
Když se podíváš na schema nebo desku UNO či NANO, tak tam najdeš 6-pin konektor pro programování ISP. To ti dovoluje nahrát nebo obnovit bootloader dle specifických požadavků.

Ludek
Příspěvky: 286
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: externí CH340

Příspěvek od Ludek » 19 led 2024, 14:21

Jenomže tady já neřeším bootloader ten tam je OK. A přes ISP to taky jde a umím.
Řeším to - co už se mi podařilo - jak nahrát skicu přes externí CH340, když se odporoučí ten na desce.
To je vyřešeno, vyzkoušeno a šlape to.
Jen jsem dal do pléna to, že když tam byla verze megy 328PB (ostatní mají 328P), proč to nejde
tím CH340 a musel tam být nějaký pitomý brouk s 27MHz krystalem. (CH340 má 12MHz)
už chápeš?
:-)

jankop
Příspěvky: 1023
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: externí CH340

Příspěvek od jankop » 19 led 2024, 14:46

Mělo by být úplně jedno, jaký převodník USB/RS232 použiješ. V čem se mohou lišit je zapojení pinů. Je třeba vyzkoušet manuální reset těsně před programováním.

Ludek
Příspěvky: 286
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: externí CH340

Příspěvek od Ludek » 19 led 2024, 15:59

Otočme list...
zřejmě jsi to nepochopil. Nejde o USB, nejde o piny... princip je jasný - USB -> převodník -> Tx, Rx + Res
ALe proč nejde programovat skica - né bootloader, né ISP - touto cestou, když tam je ten mega328PB.
Jde mi o to, že oni použili jiný čip místo CH340. To znamená, že se programuje asi jinak.
Neboj, zkoušel jsem to i na jiných deskách a dokonce jsem zkusil i nové UNO a můj modul CH340 dal rovnou na port 0 a 1 - Tx,Rx a šlape to.
Jde o prd. Není třeba sem dodávat moudra. Vše je jen o 328PB - opakuji pé bé.
:-)

jankop
Příspěvky: 1023
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: externí CH340

Příspěvek od jankop » 19 led 2024, 17:01

Snažil jsem se ti říct, že tam může být problém s CTS, které se používá k resetu Arduina při nahrávání, proto jsem navrhoval manuální reset.
Na druhé straně jsi také tvrdil, že tam nikde nemáš chybu a pak zmiňuješ, že po odstranění nedostatků to funguje.
Tady je možné si o procesoru něco přečíst. Je zajímavý tím, že všechny paměťové zdroje jsou dvojnásobné proti Atmega328P
https://www.microchip.com/en-us/product/atmega328pb
https://www.pololu.com/docs/0J74/4.3

peterple
Příspěvky: 153
Registrován: 22 zář 2021, 20:20
Reputation: 0

Re: externí CH340

Příspěvek od peterple » 19 led 2024, 17:38

Tiež by ma zaujímalo čo boli tie malé chybičky ktoré viedli k tomu že to čo pred tým nešlo potom už išlo. Lebo takto som nedostal žiadnu spätnú väzbu kde bola v tomto prípade chyba. Napísal som všetky možné príčiny prečo to nefunguje. Teraz ale neviem či to bola niektorá z nich alebo niečo ešte iného. Teda za mňa som nie mudrejší ako som bol na začiatku. Nie že by ma to trápilo tak že by som nemohol zaspať, ale len zvedavosť.

Ohľadom fáze kde sa to dostalo. PB verzia má zopár registrov navyše to znamená že zrejme potrebuje aj iný bootloader ako je bootloader pre 328P
Nie je 100% sw kompatibilná s PB verziou. Program pre PB treba prekompilovať aby sa tam pripradili správne čísla portov, oproti P. verzii.

Nie je chyba v tomto?

To či USB <--> serial používa 12MHz alebo 27Mhz kryštál je vcelku jedno. Ono sa z toho aj tak tuším vyrába 48MHz nejakým PLL obvodom.
Na posúdenie či prevodník prenáša alebo nie stačí loop test ako som spomínal a o prepojiť na ňom Rx a Tx a skusiť či ide echo na terminále.

No a potom je tu ešte záležitosť s resetom, ktorý sa robí pomocou CTS signálu.

Ak chce ale pisateľ prísť na to v čom je pes zakopaný tak potom nech si kúpy za 10€ logický analyzátor na USB port. Naberie si priebehy v OK a NG prípade a potom sa tu môžeme odborne baviť nad tým kde a čo nie je tak ako má byť.

Ale debaty bez schém a meraní typu: Mám to dobre ale nefunguje mi to, kde je chyba, sú o ničom lebo ide o veštenie.

Osobne som PB verziu neštudoval a netuším či tam nie je nejaký nový podstatný detail ohľadom bootloadera, ale predpokladám že nie. Treba dodržat verziu bootloadera teda kombináciu verzia MCU + FOSC. Oboje má vplyv na kód bootloadera.

Ludek
Příspěvky: 286
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: externí CH340

Příspěvek od Ludek » 19 led 2024, 18:33

Nechme to být, je to ztráta času.
Je tu prostě jeden fakt, že UNO s procesorem PB nemá CH340 ale nějaký podivný čip,
který má přebroušený povrch, aby se nedal identifikovat.
Mě šlo jen o to, zjistit proč. A proto mi tam nejde použít modul s CH340.
Už otočte list, hodil jsem oba do popelnice.
Mě uspokojilo jen to že jsem zprovoznil (díky za rady) ostatní mrtvolky :-)
hezký den.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host