BMP280 dva moduly

Ludek
Příspěvky: 130
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

BMP280 dva moduly

Příspěvek od Ludek » 29 kvě 2021, 17:09

Zdravím, jen takový dotaz.
Zkoušel jste někdo zprovoznit dva moduly BMP280 přes i2c, aby fungovaly?
Nikde jsem to nenašel na forech, prý to nejde. Modul má dvě adresy, ale ani tak to nejde.
Má to řešení? Tedy i2c multiplexer použít nechci...

https://dratek.cz/arduino/1488-iic-i2c- ... -3-3v.html

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2000
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od pavel1tu » 29 kvě 2021, 20:06

Ach jooo,
není tu NIC, jak jsi to zapojil, jakou knihovnu jsi použil, kod ...

Kdysi jsem to zkoušel s BME280 (ale dle mne to bude i tak fungovat) a jde to, vycházel jsem z tohoto návodu. Dokonce to tak pán dle mne dodnes používá.
Jak vyzkoušet to momrntálně nemám, mám jen 1 modul.

https://www.bluedot.space/tutorials/con ... 80-on-spi/
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

AstroMiK
Příspěvky: 412
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od AstroMiK » 29 kvě 2021, 20:18

Nestačilo by ukázkový příklad upravit nějak v tomhle stylu:

Kód: Vybrat vše

.
.
.
.

Adafruit_BMP280 cidlo1;
Adafruit_BMP280 cidlo2;

.
.
.
.

cidlo1.begin(0x76);
cidlo2.begin(0x77);
.
.
.
.

Serial.println(cidlo1.readTemperature());
Serial.println(cidlo2.readTemperature());

.
.
.
.
Samozřejmě u jednoho čidla je nutné přizemnit pin SDO, čímž se mu přiřadí ta nižší adresa 0x76.
Nezapojený pin SDO by měl být přes vnitřní odpor přitažený do "1", takže adresa bude 0x77
Nemám teď k dispozici 2 čidla, takže to nemůžu vyzkoušet.

Ludek
Příspěvky: 130
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od Ludek » 30 kvě 2021, 07:23

Tak to funguje když to zapojím jako SPI. Test i2c jsem nezkoušel, protože to měří docela bludy.
Myslel jsem, že budu měřit výšku hladiny jako rozdíl tlaků, jak jsem to někde viděl, ale je to nepoužitelné.
I když dám čidla vedle sebe kamkoli, a měřím rozdíl tlaků co mi oba načtou, tak to jsou hrozné rozdíly.
Co vteřina, to jiný rozdíl mezi nimi. Tak to vzdávám. Jak to udělali oni, že to bylo relativně přesné, to nevím.

kiRRow
Příspěvky: 607
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od kiRRow » 30 kvě 2021, 07:50

A zpracováváš nějak ty měřené data? Dost často se dělá to, že se provádí aritmetický průměr několika měření jdoucích po sobě. U váhy, jsem rozumného výsledku dosáhnul až po 20ti váženích. Výhoda toho řešení byla, že když jsem zjistil, že mezi minimální a maximální hodnotou byl nějak moc velký rozdíl, tak jsem celé vážení zahodil jako neplatné, protože obsluha kopnula do stolu.

ondraN
Příspěvky: 649
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od ondraN » 30 kvě 2021, 08:22

Ludek píše:
30 kvě 2021, 07:23
....
Myslel jsem, že budu měřit výšku hladiny jako rozdíl tlaků, jak jsem to někde viděl, ale je to nepoužitelné.
....
To čidlo bylo zamýšleno jako výškoměr a tomu odpovídá rozsah. Max. rozsah je 1,1atm. Pokud bys to v nadmořské výšce 1000m ponořil do vody, tak po 20cm pod hladinou jseš na maximu, co to měří.

Ludek
Příspěvky: 130
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od Ludek » 30 kvě 2021, 11:19

To né... to je trochu jinak. Tlak ve vzduchu v 1. patře (nepočítám nadmořskou výšku) s porovnáním tlaku v přízemí,
je stejný rozdíl jako na hladině a 3 metry pod vodou...
Čidlo není vodotěsné. Měří se to tak, že jsou dvě čidla někde vedle sebe a jedno má na sobě hadičku, která je ponořená ke dnu nádrže.
A jak stoupá hladina vody, tak v hadičce stoupá tlak a to druhé čidlo měří referenční tlak v okolí a rozdíl mezi nimi je výška hladiny.
Princip jako hladinoměr v pračce, kde ten tlak sepne mikrospínač.
Funguje to, vyzkoušeno... ALE problém je ten, že to kecá - rozdíl dvou čidel není stabilní.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2000
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od pavel1tu » 30 kvě 2021, 12:02

Tak to ti dlouhodobě nemůže fungovat, bo se ti ten vzduch bude postupně "rozpouštět" ve vodě.
U takovýchto měření (hladina vody v balančních nádrží třeba) se do té hadičky dofukuje vzduch.

Už se to tu kdysi probíralo
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Ludek
Příspěvky: 130
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od Ludek » 30 kvě 2021, 17:12

:-( rozumím. Tak zase nic... Já dostal úkol vymyslet měření hladiny do podzemní nádrže na dešťovou vodu.
Toto jsem si myslel, že bude dobré :-(
Kapacitní je zase silně závislé na teplotě, mechanickej nechci ...

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2000
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: BMP280 dva moduly

Příspěvek od pavel1tu » 30 kvě 2021, 19:19

Já 2 roky testoval
- 1 čidlo na tlak v malé PET lahvy na dně nádrže
- 2 čidlo nahoře jako kompenzace tlaku vzduchu
někdo to tu popisoval jako funkční a fungovalo to.

Pak se mi z Amazonu v akci podařilo sehnat tlaková čidla přímo na mA (4-20mA myslím) a ta fungují skvěle.
Mají je i na ALI, v ČR i Amazonu, cena je vyšší, ale spolehlivost a přesnost je super
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti