samostatný čip ATMega328P

Odpovědět
Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 30 zář 2020, 13:12

tak mi to nefunguje když nastavím tuto desku... ale stejně bych to raději přenastavil zpátky aby to šlo na 16MHz

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 02 led 2021, 17:53

Ahoj, poradil by mi někdo jak nastavit samostatný čip atmega328p s interním krystalem 1Mhz aby komunikoval s senzory DHT22 a DS18B20?
Přenastavuje se FUSE nebo se v programu nastaví nějak frekvence pro komunikaci se senzory??

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1876
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od pavel1tu » 03 led 2021, 18:47

Musíš do něj nahrát správný zavaděč (pro ten 1MHz) a správně nastavit FUSE.
Já toto přímo nedělal, ale jedu na interních 8MHz prakticky na všem co dělám jen s ATMega. Ale asi to bude úpně stejné.

Bootloader má výhodu, že vyvedeš RX/TX, RESET, GND a jednoduše tam můžeš nahrávat změny - jako do Arduina.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 04 led 2021, 12:52

nahrál jsem to tam s nastavením pro frekvenci 8MHz a vypadá to, že to funguje..
FUSE jsem neměnil.
Díky za radu

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1876
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od pavel1tu » 04 led 2021, 12:56

Maxim píše:
04 led 2021, 12:52
nahrál jsem to tam s nastavením pro frekvenci 8MHz a vypadá to, že to funguje..
FUSE jsem neměnil.
Díky za radu
No, já neumím moc AN, ale co jsem pochopil z datasheetu, i když mám ATMega328 nastavené na 16MHz (ext. oscilátor), což funguje jen při 5V, tak když ho napájím 3,3V - sám přejde na interní oscilátor 8MHz, včetně všech změn, aby se zachovala rychlost komunikace atd.

Proto používám těch 8MHz - tam ani JÁ nic neposeru ...
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 12 led 2021, 18:50

tak bohužel jsem zjistil, že na těch 8MHz (internal crystal) mi občas to DHT22 vypadává.. DS18B20 funguje správně.
na netu jsem našel, že v knihovně dht je nastavení frekvence
ř. č.363 #if (F_CPU > 16000000L)
ovšem u sebe na PC

C:\Users\user\Documents\Arduino\libraries\DHT-sensor-library-master\DHT.cpp tolik řádků v té knihovně ani nemam a nic takového tam není..
dokázal by někdo poradit?? krom toho zkusit připojit externí 16MHz krystal

jankop
Příspěvky: 760
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od jankop » 12 led 2021, 18:59

DHT22 je shit, kterej vypadává naprosto běžně. Nevěřím, že na tom něco změníš.

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 12 led 2021, 19:06

mě to na arduinu šlo v pohodě...
máš nějaké alternativy??

jankop
Příspěvky: 760
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od jankop » 12 led 2021, 19:12

Já používám HTU21 (Si7021) to je ovšem I2C. Ale nemám s ním problém

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 12 led 2021, 19:35

je dost levný... jsi spokojen s přesností??? jak teploty tak vlhkosti??
už si nepamatuju jaké má nevýhody I2C?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host