samostatný čip ATMega328P

Odpovědět
Caster
Příspěvky: 94
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Caster » 25 zář 2020, 00:40

Jen drobný dotaz, k čemu potřebuješ pracovat se samostatným chipem ? Třeba by šel použít nějaký jednodušší.

Hanz
Příspěvky: 245
Registrován: 25 dub 2019, 23:52
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Hanz » 25 zář 2020, 21:42

pokud dotaz od Castera
Jen drobný dotaz, k čemu potřebuješ pracovat se samostatným chipem ? Třeba by šel použít nějaký jednodušší.
směřoval na mě, tak jen jsem chtěl ukázat, že lze naprogramovat bootloder do ATmegy328 bez krystalu - při dodržení přesně daných a definovaných postupů :lol: viz.odkazy a videa na netu
mj. je myšlen tím jednodušším procesorem ATtiny ?

Caster
Příspěvky: 94
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Caster » 26 zář 2020, 00:52

Záleží na použití, ale ATtiny je v pohodě. Na jednoduché věci rád používám ATtiny202, programování pomocí MPLAB SNAP včetně krokování programu v MPLAB X IDE a zobrazení hodnot proměnných při krokování.

Na obrázku programování a testování ATtiny202 s modulem BRKWS01 Sigfox pro měření autobaterie pomocí MPLAB SNAP (bílá destička dole). Měření každou hodinu pomocí ADC po probuzení ze spánku pomocí RTC ATtiny202 a odeslání naměřené hodnoty přes UART na modem Sigfox do sítě.

Obrázek

Finální verze, poudro je z USB nabíječky z Globusu do které jsem dal vlastní plošný spoj, zelená destička - 5 ks z Číny za 2 dolary ;-)
Obrázek

Naměřené hodnoty
Obrázek

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 28 zář 2020, 14:49

díky za příspěvek....
budu toho dělat víc, ale třeba přenos dat pomocí radiového vysílače nebo propojení s displayem... ale zatim se mi nedaří... momentálně mi z toho samostatného čipu nejde ani zobrazit data na serial monitor v IDE :-( ani číst hodnotu z digitálního nebo analogového vstupu, tak budu rád za rady

Caster
Příspěvky: 94
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Caster » 28 zář 2020, 17:25

Jestli jsem to někde nepřehlédl, proč chceš pracovat se samostatným chipem ? Nové věci vždy nejdříve zkouším na Arduino Pro Mini ATMega328P 3.3V ;) . Až pak to rozchodím na samostatném chipu (ATtiny202, ATSAMR34...).

Mrkni na ATmega328P standalone/minimal setup.

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 28 zář 2020, 17:28

chci co nejnižší spotřebu... zařízení pojede na baterie.. na mini pro jsem to již celé rozchodil, ale na tom samostatném čipu mi nejde skoro nic :-(
mini pro 3.3V mám taky... má také malou spotřebu, ale něco mi na něm nefungovalo (nevyhovovalo...) už nevím co...

jak jsem nahrával na ty samostatné čipy bootloader a programy, tak mi do nich nejde nahrát program když je mam zpátky v patici UNO desky.
Jde je nějak jednoduše "opravit" v IDE? musí se asi přehrát ten bootloader zpátky nějak, že?

RomanB
Příspěvky: 82
Registrován: 04 zář 2017, 14:28
Reputation: 0
Bydliště: Havířov

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od RomanB » 28 zář 2020, 20:20

Pokud se ti podařilo vypálil bootloader přes ISP, tak přes ISP tam nahrej přímo samotný program. Pro chod čipu nepotřebuješ bootloader.
Stejně musíš strkat 328 pro programování někde do patice, tak je jedno jestli je to v desce UNO a programuješ ho přes (bootloader) sériovou linku nebo na desce nepájivého pole (nevím v čem si to nahrával) a láduješ to přes ISP piny.
Použij již zde několikrát zmiňované MiniCore https://github.com/MCUdude/MiniCore Toto používám a spokojenost, první co nahrají je kontrolní program blikání ledky s periodou 1s pro ověření nastavení časování (frekvence oscilátoru) a pak samotný program.

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 29 zář 2020, 07:23

špatně jsem to napsal... na samostatný čip mi nyní lze nahrát program... ale nejde mi nahrát,když ho dám do desky UNO.. chtěl jsem si tam něco zkoušet..

RomanB
Příspěvky: 82
Registrován: 04 zář 2017, 14:28
Reputation: 0
Bydliště: Havířov

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od RomanB » 29 zář 2020, 08:24

I když se jedná o jiný čip, tak tady píše https://valentapetr.wordpress.com/2013/ ... ootloader/ že při nahrávání změnil desku na Lilypad Arduino w/ ATmega168
Změn to třeba na Lilypad Arduino w/ ATmega328
Lilypad jede na 8Mhz krystal

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 29 zář 2020, 08:47

Aha dobře, vyzkouším..
Jinak bych to musel ten bootloader přepálit tak jak jsem to dělal akorát zvolím místo internal 8MHz external 16MHz?? Jednodušeji to nejde?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti