samostatný čip ATMega328P

Odpovědět
ArduXPP
Příspěvky: 354
Registrován: 14 pro 2017, 19:31
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od ArduXPP » 23 zář 2020, 00:50

Jakmile jsou pojistky změněný na možnost externího krystalu, tak se očekává, že tam bude. Když ho tam nedáte, tak jak má čip fungovat ? Taky si musíte uvědomit, že podle zvoleného krystalu + nastavení na jakou MHz jede, se nastavuje i rychlost komunikace. Co se stane s kodem, když čip nemá podle čeho nastartovat.

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 23 zář 2020, 08:05

ArduXPP píše:
23 zář 2020, 00:50
Jakmile jsou pojistky změněný na možnost externího krystalu, tak se očekává, že tam bude. Když ho tam nedáte, tak jak má čip fungovat ? Taky si musíte uvědomit, že podle zvoleného krystalu + nastavení na jakou MHz jede, se nastavuje i rychlost komunikace. Co se stane s kodem, když čip nemá podle čeho nastartovat.
Pavel psal, že se fuse nemusí přenastavovat, že si to IDE udělá samo....
pokud se tedy musí také přenastavit, tak jak? nějaký návod tam někdo posílal, ale není celý a nejdou přílohy.
ptal jsem se tu, jak si ověřím, že programátor s čipem správně komunikuje?

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 23 zář 2020, 09:06

Nyní jsem vyzkoušel ten návod jak poslal Hanz, na UNO jsem nahrál program z IDE File>Examples>ArduinoISP
připojil atmegu328 podle návodu dále, ale vypálit zavaděč se mi nepodařilo

avrdude: Error: Could not find USBtiny device (0x2341/0x49)
Chyba při vypalování zavaděče.


nevím proč to píše USB tiny device... jako vývojovou desku mám zvoleno ATmega 328p on a breadboard (internal crystal)
už nevím,kde jsem tento doplněk stáhnul, možná by mohla být chyba i v něm....???
nebo to nastavení FUSE???

ArduXPP
Příspěvky: 354
Registrován: 14 pro 2017, 19:31
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od ArduXPP » 23 zář 2020, 09:36

Je to tím, že v Arduino ide se po výběru MHz ( a vypálí se to jako zavaděč), nastaví jako první právě pojistky. Když je vybrán externí, tak pak je potřeba právě ten krystal, čip se spustí, ale pojistky mu řeknou, že má očekávat externí krystal.

ArduXPP
Příspěvky: 354
Registrován: 14 pro 2017, 19:31
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od ArduXPP » 23 zář 2020, 09:39

Takže jestli máš arduino a čip, který se dá vyměnit a máš ten stejný, tak stačí to tam dát a vypálit interní krystal.

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 23 zář 2020, 10:25

ale já mam nastaveno interní krystal při tom vypalování zavaděče viz foto

jak vypálím zavaděč na UNO desce s vyndavacím čipem?? co tam mám nastavit?

pokud nastavím desku na UNO a dám vypálit zavaděč, tak mi to po delší době napíše, že se to nepovedlo

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x03
Chyba při vypalování zavaděče.
Přílohy
arduino.png

ArduXPP
Příspěvky: 354
Registrován: 14 pro 2017, 19:31
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od ArduXPP » 23 zář 2020, 11:06

Programátor AVRISP mkII , jestli je čip přímo v arduinu unu.

Musím dopsat, není to možné, ten čip, co s čipem komunikuje, je jen přes tx rx, takže to nepujde vypálit. Takže buď někde najdeš krystal, nebo dáš nastartovat čip a na reset dáš 12V, tím se čip resetuje. Aby to fungovalo, tak musí být GND společné.

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 23 zář 2020, 11:19

ArduXPP píše:
23 zář 2020, 11:06
Programátor AVRISP mkII , jestli je čip přímo v arduinu unu.

Musím dopsat, není to možné, ten čip, co s čipem komunikuje, je jen přes tx rx, takže to nepujde vypálit. Takže buď někde najdeš krystal, nebo dáš nastartovat čip a na reset dáš 12V, tím se čip resetuje.
a zbytek podle toho screenu jak mam??
pak to vypíše toto:

vrdude: Version 6.3-20190619
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Users\uzivatel2\AppData\Local\Arduino15\packages\MiniCore\hardware\avr\2.0.6/avrdude.conf"

Using Port : usb
Using Programmer : stk500v2
Chyba při vypalování zavaděče.
avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb" (0x03eb:0x2104)

avrdude done. Thank you.

Maxim
Příspěvky: 104
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 23 zář 2020, 11:23

no dobře, tak se asi nebudu trápit a počkám na krystal až dorazí... ještě se zeptám, když to budu pak provozovat s externím krystalem, jakou má ten krystal spotřebu??? jestli jsem to správně vyčetl z datasheetu, tak 100 mikro ampér?? je to tak přibližně možné??

ArduXPP
Příspěvky: 354
Registrován: 14 pro 2017, 19:31
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od ArduXPP » 23 zář 2020, 11:35

Já jsem si všiml, že máš USBasp, přes něj přes piny ISP - Obrázek , jde nahrát. Pak je programátor USBasp a kdyby to nefungovalo, tak ještě USBasp slow. Samotný USBasp se neukazuje, jen se přes něj nahrává kod "nahrát přes programátor", ale musíš nahrát zavaděč, "vypálit zavaděč". Za předpokladu, že jsi dobře nahrál ovladač.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti