samostatný čip ATMega328P

Odpovědět
AstroMiK
Příspěvky: 389
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od AstroMiK » 21 zář 2020, 16:52

... A neměl bys mít v tom Arduinu UNO zasunutý procesor se sketchem "ArduinoISP"?
Pak se celé to UNO bude chovat jako USB programátor, který přes piny MISO (D12), MOSI (D11), SCK (D13) a RST nahraje bootloader do toho druhého ATmega328, který máš zapíchnutý v nepájivém poli.

Hanz
Příspěvky: 247
Registrován: 25 dub 2019, 23:52
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Hanz » 21 zář 2020, 17:57

jistě, Atmega328 je v Arduinu, a programovaná je s UNO propojená viz. odkazy. To jsem zaponěl dopsat :roll:

Maxim
Příspěvky: 109
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 21 zář 2020, 19:19

tak tuto metodu jsem ještě nezkoušel.. ale to co si posílal je s tím externím krystalem... už jsem ho objednal, ale z číny, takže si ještě počkám... zatím jsem chtěl zkoušet i metody bez krystalu.

Hanz
Příspěvky: 247
Registrován: 25 dub 2019, 23:52
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Hanz » 21 zář 2020, 23:21

tady je to zapojení na kterém je vidět zapojení / propojení Atmega328 UNO s Atmega328 bez bootloaderu
https://www.pcrevue.sk/a/IoT-prakticky- ... -v-Arduine

Maxim
Příspěvky: 109
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 22 zář 2020, 07:03

supr, díky, večer zkusím

Maxim
Příspěvky: 109
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 22 zář 2020, 15:15

No trochu jsem se zasekl na tom, že vlastně nemám ani na druhém čipu bootloader, takže na něj nedostanu ten program se sketchem... trochu zapeklitá situace... ale někde snad vyhrabu jiné uno na kterém je čip na pevno a bootloader by tam měl být...

Hanz
Příspěvky: 247
Registrován: 25 dub 2019, 23:52
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Hanz » 22 zář 2020, 16:44

Jak mám rozumět tomuhle

... No trochu jsem se zasekl na tom, že vlastně nemám ani na druhém čipu bootloader ...
a taky, že ... někde snad vyhrabu jiné uno ? ....

Jak víš, poznáš, že je procesor / procesory bez bootloaderu ? Jak jsi to zkusil ?

Maxim
Příspěvky: 109
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 22 zář 2020, 18:27

někdo mi říkal, že u nových čipů ten bootloader není a když jsem ho dal do UNO, tak mi nejde nahrát program.... ani přes programátor

Maxim
Příspěvky: 109
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 22 zář 2020, 19:13

chystám se tedy ten sketch nahrát do jiného UNA
Přílohy
IMG_20200922_185955[1].jpg

Pacok
Příspěvky: 29
Registrován: 08 bře 2020, 10:14
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Pacok » 22 zář 2020, 19:33

Necital som uplne vsetky odpovede ale pri paleni bootloaderu musis postupovat jedinym sposobom.Teraz nie som si isty na 100% ale nemozes napichnut atmegu328 ked je pod napatim.zakazdym musis odpojit napajanie od arduinaISP.Ak nedodrzis taketo prkotiny nenapalis.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti