samostatný čip ATMega328P

Odpovědět
Maxim
Příspěvky: 111
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 07 zář 2020, 19:03

Ahoj,
poradíte mi jak nahrát program do samostatného čipu ATMega328P?
Mám Arduino s vyndavacím čipem nebo ISP programátor, případně můžu něco dokoupit, pokud bude potřeba.
Zkoušel jsem tento návod:
https://www.itnetwork.cz/hardware-pc/ar ... atmega328p
ale v IDE se mi neobjeví žádná nová deska. Když jdu do manažeru desek, tak mi to píše:
WARNING: Error loading hardware folder C:\Users\Vojta\Documents\Arduino\hardware\Breadboard
V adresáři Breadboard byla nalezena neplatná definice hardware.


Děkuji za rady

Maxim
Příspěvky: 111
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 07 zář 2020, 20:30

Doplňuji, že mám win 10 a IDE 1.8.10

ladak_44
Příspěvky: 1
Registrován: 08 zář 2020, 00:15
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od ladak_44 » 08 zář 2020, 00:38

Mám dojem, že tento úkol byl vyřešený v článku "Arduino bez Arduina" v návodech na Arduino8.cz. Mně by se to také hodilo ke konstrukci jednoduchého teploměru při zavařování, ale na uvedené adrese už návody nejsou - jen jakási firma s nábytkem. Snad nám pomohou pánové Oldřich a Zbyšek ;) .

AstroMiK
Příspěvky: 404
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od AstroMiK » 08 zář 2020, 06:43

Ten článek pořád existuje, akorát na trochu jiném serveru, než si pamatuješ:
https://arduino8.webnode.cz/news/lekce- ... z-arduina/


Zásadní rozdíl je ale v tom krystalu.
Když se použije krystal, není třeba dělat žádné úpravy v Arduino IDE. Jako deska se zvolí obyčejné UNO, Nano, nebo Mini PRO.

Bez krystalu se ale musí založit nová deska. A tam může být problém, že starý návod z ITnetwork.cz na nové IDE už nefunguje.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1953
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od pavel1tu » 08 zář 2020, 08:41

Já používán https://github.com/MCUdude/MiniCore
je tam popsáno vše co potřebuješ od přidání HW v ArduinoIDE až po výběr zavaděčů.

Zkoušel jsem asi 5 různých zavaděčů, všechny nějak fungují, ale tento má nejlépe zpracovanou dokumentaci.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Maxim
Příspěvky: 111
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 08 zář 2020, 17:52

Podle návodu (https://github.com/MCUdude/MiniCore) se mi podařilo přidat nové desky minicore atmega328p a další... teď si jen připojim čip do UNA, které má vyndavací čip, nastavím vypálení bootloaderu a pak můžu normálně nahrát program přes IDE zase přes UNO????

Maxim
Příspěvky: 111
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 08 zář 2020, 18:09

tak takhle jednoduché to asi nebude :-(


avrdude: Version 6.3-20190619
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Users\Vojta\AppData\Local\Arduino15\packages\MiniCore\hardware\avr\2.0.6/avrdude.conf"

Using Port : COM3
Using Programmer : stk500v1
Overriding Baud Rate : 19200
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x03
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x03

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1953
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od pavel1tu » 08 zář 2020, 18:25

No a co strýček Google ?
Musíš mít připojení po SPI, buď programátor nebo přes jiné arduino, odkazy sem dávat nebudu, vyhledej si
"Arduino burn bootloader via other arduino"
"Arduino burn bootloader" atd.

Pak už můžeš do čipu nahrávat program i bez krystalu na 3,3V po RX/TX (převodník USB/UART)+(pokud nahraješ bootloader na 3,3V a interní krystal) nebo přes to UNO přímo z ArduinoIDE (pokud nahraješ bootloader na 5,5V a externí krystal), nebo přímo na tvé desce s ATmega pokud si vyvedeš RX/TX

Nebo si musíš kupovat ATmegu už s bootloaderem, ale ten je zbytečně drahý a třeba z číny tam má stejně bootloader pro 5V a externí krystal.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Maxim
Příspěvky: 111
Registrován: 22 led 2019, 20:32
Reputation: 0

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od Maxim » 08 zář 2020, 18:54

a existuje nějaká možnost jak nahrát bootloader bez krystalu?

RomanB
Příspěvky: 85
Registrován: 04 zář 2017, 14:28
Reputation: 0
Bydliště: Havířov

Re: samostatný čip ATMega328P

Příspěvek od RomanB » 08 zář 2020, 20:23

Použiješ bootloader s Internal 8 Mhz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti