odečítání dig. elektroměru

Odpovědět
Kony
Příspěvky: 143
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od Kony » 16 říj 2020, 08:53

Ahoj, je možnost nějak odečítat pomocí Arduina digitální elektroměr a zpracovávat stav ? Mám doma dvě kamerky přímo pro arduino, tak mě napadlo, jestli by to nebylo možné.
Zpracovaný stav by se ukládal pomocí PHP do SQL DB

kiRRow
Příspěvky: 550
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od kiRRow » 16 říj 2020, 10:51

Převod obrázků na text není tak jedoduchý jak to vypadá. Většinou to dělají neuronové sítě. Takže bys musel udělat snímek, ten poslat někam, kde ti to převedou na text a odešlou ti výstup zpátky.

Kony
Příspěvky: 143
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od Kony » 16 říj 2020, 11:13

no tak to je teda extra složitý.

ted jsem zkousel toto
https://www.pc-sluzby.net/prevod-obrazk ... gle-disku/

a tady to funguje dobre, jen by to chtelo nejak zapracovat

Zkusil jsem i nacist
Obrázek

a krásne to nacetlo

Kód: Vybrat vše

Třífázový elektroměr 14 0000296 T1 Naměřená
1 Naměřená
hodnota energie
2 L3
ALLET
Odečet vysokého tarifu VT (T1 nebo 1)
9041061020519676 ZE312.DOB1T022-010
3x230/400V 50Hz 0,15-5(80)A
10 000 imp/kWh -40/+70°C
12100 imp./kWh No.1020519676 TCM 221/09-4694
CI.A 03/14 Evidenční (výrobní) číslo elektroměru
Takže by stačilo vyřešit upload obrazku na google drive, načteni do google dokumenty a nasledne ulozit a pak nacist do www stranky, kde by se jiz dalo parsovat
pak mozna toto
https://ocr.space/ocrapi

kiRRow
Příspěvky: 550
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od kiRRow » 16 říj 2020, 11:35

Ano. A počítej stím, že většinou ti budou házet klacky pod nohy, protože nebudou chtít, aby tuhle věc dělal nějaký automat.

kiRRow
Příspěvky: 550
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od kiRRow » 16 říj 2020, 11:36

Ale když si všimneš ... je tam obrázek pulzu a vedle něj co ten pulz znamená. Takže ten elektroměr umí dávat pulzy, které jdou lehce odečítat dalším zařízením. Na to se koukni.

Kony
Příspěvky: 143
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od Kony » 16 říj 2020, 11:42

tohle je elektromer stazeny jen na obrazek.. neni to muj elektromer...
Chtel bych právě odečítat měřáky (ne přimo elektroměr)

neco takovyho
https://ibb.co/0yRXm7J

koukám že i google má něco podobného
https://cloud.google.com/vision/docs/oc ... ection-php

kiRRow
Příspěvky: 550
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od kiRRow » 16 říj 2020, 11:51

Já myslím, že s tímhle jseš v koncích... třeba někoho jiného něco napadne. To už je tak na reverzní inženýrství ...

analytik
Příspěvky: 55
Registrován: 26 čer 2020, 12:48
Reputation: 0
Bydliště: Děčín

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od analytik » 16 říj 2020, 12:10

Dovolím si návrh ze sféry sci-fi: opticky snímat změny na poslední pozici měřáku a počítat je Arduinem.
Jenomže to se hodí jen u měřáků plynule narůstajících hodnot, jako elektroměr nebo vodoměr.

jankop
Příspěvky: 677
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: odečítání dig. elektroměru

Příspěvek od jankop » 16 říj 2020, 14:58

Většina nových elektroměrů má mimo jiné i blikající LED, která vyjadřuje kvanta odebrané energie. Před mnoha lety jsem dělal pro kamaráda tvarovač impulzů s fotodiodou/fototranzistorem. K němu pak již bylo snadné připojit další systém pro zpracování. Poprvé mu to odešlo nějakým přepětím, musel jsem přidat ochranné diody, ale myslím, že mu to funguje dodnes. Jediný problém je v tom, že znáš pouze přírůstek, nikoliv historii.
Snímání kamerou u digitálních číslic bych viděl reálně, nejsem sice expert na rozpoznávání obrazu, v tomto případě jsou však docela pevně dané primární podmínky. Když bude kamera fixovaná vůči elektroměru, tak by neměl být zas takový problém v bitmapě číslice identifikovat. V okamžiku, kdy je k dispozic jen JPEG, tak se to už začne komplikovat, protože nejspíš okamžitě narazíš na nedostatek paměti. Myslím si ale, že je to úkol pro člověka, který už má nějaké zkušenosti s programováním.

Pokud ti jde o obecné snímání měřáků, tak na to s Arduinem raději zapomeň.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host