Spot welder

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Uživatelský avatar
Skobik
Příspěvky: 12
Registrován: 04 kvě 2024, 21:20
Reputation: 0

Re: Spot welder

Příspěvek od Skobik » 09 kvě 2024, 17:32

gilhad píše:
08 kvě 2024, 20:07
Arduino má 16MHz, čili asi 8 nebo 16 miliónů instrukcí za cekundu. Jedno měření zabere chipu myslím 13 taktů = při měření té sinusovky budeš mít těch měření během půlvny naprosto nesmyslně příšerně moc. Mnohem víc než potřebuješ. Vyšší stovky měření během jediné milisekundy. Tisíce měření během půlvlny. Nebo desetitisíce - prostě naprosto zbytečně moc. S tím si hlavu nedělej.
Asi se porad nechapem. Ohledne toho casovani mam hlavne na mysli ty prodlevy na te provadeci (spinaci) casti. Je me jasne ze to arduino to zmeri a zpracuje za velmi rychly a dopocitatelny cas ale nejsem si jisty rychlosti toho provedeni toho signalu. Kvuli ochrane modulu by to melo jit asi pres nejaky optoclen tak jak to maji cinani na tech modulech a pak jeste samotny ten tyrystor (mosfet....).
Napada te jak maji to cteni te frekvence udelane ti cinani kdyz se podivas na ten link co jsem poslal? Neni ten jejich modul nahodou zalozenej na arduinu?

Uživatelský avatar
Skobik
Příspěvky: 12
Registrován: 04 kvě 2024, 21:20
Reputation: 0

Re: Spot welder

Příspěvek od Skobik » 09 kvě 2024, 17:39

kiRRow píše:
08 kvě 2024, 20:54
Skobik píše:
08 kvě 2024, 17:29
kiRRow píše:
08 kvě 2024, 13:45
Ve svářečkách se používají IGBT tranzistory - nejsou sice tak rychlé jako MOSFET, ale umí sepnout o mnoho větší proudy.
Tak to fakt nevim co se pouziva ve svareckach. Ale v tech mensich bodovackach pouzivaji tyrystory nebo mosfety. Mozna proto ze jsou rychlejsi?
Spíše to bude levnější při masové výrobě ... ten IGBT jestli je 10x pomalejší než MOSFET a tak místo 200kHz budeš mít 20kHz ... pořád dobrej fofr na svářečku ... a sepne to trojnásobek proudu co MOSFET
Tak samozrejme pokud to jde (kolikrat i pokud to nejde) tam chinčik nacpe to nejlevnejsi jen aby lip prodal a vic vydelal. Na tom modulu co mam doma je 100A tyrystor a normalne to prodavaji i s 40A. Ten modul je na ovladani trafa takze to spina primar na trafu a ne svarovaci proud. Takze to asi staci.

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 804
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 0

Re: Spot welder

Příspěvek od gilhad » 09 kvě 2024, 19:01

Arduino tam přímo není, ale "nějaký takový podobný procesor" tam naopak určitě je.

Mají tam nastavování 1-99 celých vln (50 vln=1sec tam píšou), takže nejspíš něco jako spínání v nule, nebo tak.

Jaká prodleva je přez ty spínací členy nevím, ale když umíme měřit těch 240V vstupních, určitě půjde měřit i ten výstup.

Zatím tu nebylo žádné schema, takže se těžko vyjadřovat k té prodlevě, ale pokud je prodleva převážně na spínání těch 240V, tak je strašně snadné to snímání zdvojit, jednou na vstupu a jednou za spínačem a tu prodlevu Arduinem prostě změřit. Jak při spínání, tak při rozpínání. A při druhém a dalších pokusech už vycházet z předchozích naměřených hodnot a rovnou je zahrnout do toho procesu počítání času.

Například pokud mi při měření vyjde, že rozpínání trvalo 1.23 ms a spínání 2.34ms a chci tam dát 5 půlvn, od nuly k nule, celkem 50ms, tak vydám pokyn k sepnutí 2.34ms před nulou, odpočítám 50ms-1.23ms=48.77ms a vydám povel k rozepnutí a vyjde to přesně.

(Navíc si i při tom budu měřit a pokud mi vyjdou nějaké rozumné hodnoty (že třeba mezitím nevylítly pojistky, nebo tak něco), tak je přidám do statistiky. Arduino má EEPROM, kde se dají uchovávat data i při vypnutí, navíc se tam dá dodělat SD karta, pokud chce člověk těch dat hodně a nebo je moc často měnit.)

A určitě by se dalo měřit něco nějak i okolo toho sváření, pokud by to bylo potřeba. Ale můj dojem je, že tam číňan prostě pošle určitý počet celých vln a ono to pak něco, protože tam zmiňuje celou sekundu a tak dlouho nikdo nebude držet oblouk při sváření na jednom místě. Takže tím spíš nabije nějaký kondík a ten pak vybije, nebo tak něco a spoléhá na rovnici výstupní energie=vstupní energie * účinnost. Kde vstupní energje je něco jako počet sinusovek * vstupní napětí.

Uživatelský avatar
Skobik
Příspěvky: 12
Registrován: 04 kvě 2024, 21:20
Reputation: 0

Re: Spot welder

Příspěvek od Skobik » 10 kvě 2024, 03:07

gilhad píše:
09 kvě 2024, 19:01
Arduino tam přímo není, ale "nějaký takový podobný procesor" tam naopak určitě je.

Mají tam nastavování 1-99 celých vln (50 vln=1sec tam píšou), takže nejspíš něco jako spínání v nule, nebo tak.

Jaká prodleva je přez ty spínací členy nevím, ale když umíme měřit těch 240V vstupních, určitě půjde měřit i ten výstup.

Zatím tu nebylo žádné schema, takže se těžko vyjadřovat k té prodlevě, ale pokud je prodleva převážně na spínání těch 240V, tak je strašně snadné to snímání zdvojit, jednou na vstupu a jednou za spínačem a tu prodlevu Arduinem prostě změřit. Jak při spínání, tak při rozpínání. A při druhém a dalších pokusech už vycházet z předchozích naměřených hodnot a rovnou je zahrnout do toho procesu počítání času.

Například pokud mi při měření vyjde, že rozpínání trvalo 1.23 ms a spínání 2.34ms a chci tam dát 5 půlvn, od nuly k nule, celkem 50ms, tak vydám pokyn k sepnutí 2.34ms před nulou, odpočítám 50ms-1.23ms=48.77ms a vydám povel k rozepnutí a vyjde to přesně.

(Navíc si i při tom budu měřit a pokud mi vyjdou nějaké rozumné hodnoty (že třeba mezitím nevylítly pojistky, nebo tak něco), tak je přidám do statistiky. Arduino má EEPROM, kde se dají uchovávat data i při vypnutí, navíc se tam dá dodělat SD karta, pokud chce člověk těch dat hodně a nebo je moc často měnit.)

A určitě by se dalo měřit něco nějak i okolo toho sváření, pokud by to bylo potřeba. Ale můj dojem je, že tam číňan prostě pošle určitý počet celých vln a ono to pak něco, protože tam zmiňuje celou sekundu a tak dlouho nikdo nebude držet oblouk při sváření na jednom místě. Takže tím spíš nabije nějaký kondík a ten pak vybije, nebo tak něco a spoléhá na rovnici výstupní energie=vstupní energie * účinnost. Kde vstupní energje je něco jako počet sinusovek * vstupní napětí.

Jo jak jsem psal cinan tam ma nasobky celych sinusovek coz je vlastene 20milisekund. Coz je mozna i moc. Asi by bylo lepsi po pulvlnach 10ms. Nehlede na to ze to jejich UI je uplne trapny. Cas tam zadavas v tech intervalech ne v casovych jednotkach, rotacni enkoder maji zapojeny obracene, ta jejich anti-lock funkce taky nefunguje jak ma a pritom je to docela zasadni funkce. Pokud podrzim spinac dele tak tyrystor zustane sepnuty....
Merit i ten vystup by ale znamenalo dve ty merici trafa? Cinan tam ma jen jedno 9-12V na napajeni a meri tu frekvenci pred tim nez si to usmerni.

"Například pokud mi při měření vyjde, že rozpínání trvalo 1.23 ms a spínání 2.34ms a chci tam dát 5 půlvn, od nuly k nule, celkem 50ms, tak vydám pokyn k sepnutí 2.34ms před nulou, odpočítám 50ms-1.23ms=48.77ms a vydám povel k rozepnutí a vyjde to přesně."

Az takhle jednoduche to asi nebude. Kontroluje se tam taky ten vykon a ne jen cas. Takze se osekavaji ty vlny. Takze by to spise bylo 5 signalu behem 50ms. Cinan tam ma psane 30-99 % vykonu ale jestli si dobre pamatuji tak to jde nastavit jen 30-90%. Takze jako jeden souvisly interval to nebezi. Osekava se ta sinusovka v pripade toho cinskeho modulu.

Ta pamet na parametry svarovani by byla dobra pokud by se dala kazda ta pamet oznacit custom jmenem a ne jenom cislem tak jak to ma cinan. Potom clovek stejne musi mit nekde na papire ve ktere pameti ma data k urcitemu clanku (svarovani). Pokud by u toho bylo dobre UI tak bych tu pamet ani nepotreboval. Tech max 5 hodnot tam klidne zadam z notysku.

"Ale můj dojem je, že tam číňan prostě pošle určitý počet celých vln a ono to pak něco, protože tam zmiňuje celou sekundu a tak dlouho nikdo nebude držet oblouk při sváření na jednom místě. Takže tím spíš nabije nějaký kondík a ten pak vybije, nebo tak něco "

Ne cele vlny tam neposila. Tech 0-99 casovych jednotek tam je jenom kvuli dvoucifernemu UI. Na dve sekundy ani na jednu se aku clanky svarovat nedaji. Tam to beha max v desetinach sekundy. Kdyby tam poslal jen urcity pocet vln bez regulace vykonu tak by to nemuselo byt vubec tak slozite a jen by se pustil casove omezeny signal. Pak uz by ani nemelo smysl hledat nulu na sinusovce. Ano jsou bodovacky ktere jedou z kondiku a nebo z baterek u tech se spina svarovaci proud mosfetama v paralelnim zapojeni. Ale tohle neni nas pripad. Tady resime spinani primaru na trafu. U bodoveho svarovani zadny oblouk neni. Dve elektrody jsou pritiskle na material a prochazejici proud zahreje a svari (speče) svarovane materialy. Bez oblouku.
Jo a cinan tam ma jeste zakomponovanou kompenzaci vvstupniho napeti do trafa a podle toho jeste upravuje asi ten vykon. Aby ty svary byli stejne pri ruznem kolisani napeti v siti. S tim si ale asi u nas hlavu lamat nemusime.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů