Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
sachlj
Příspěvky: 87
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od sachlj » 29 dub 2021, 09:53

Roky jsem se odhodlával k realizaci. Přišel impulz který tohle všechno spustil. O co jde?
Premise. Panelákový byt v prvním patře na pražském Jarově. Voda kohoutková, kvalitní, pitná. Kuchyně je na druhé straně od WC a koupelny. Kuchyně je spojená s obývákem vybouráním zbytečné zdi. Je to tak otevřený spojený prostor. Stěna kuchyně a obýváku vede po celé délce na 5,5 metru dlouhou lodžii. Dveře na balkon jsou v obýváku skoro v jeho rohu. V obýváku na stěně protilehlé kuchyni mám 600 lt akvárium. Naproti němu stojí u zbytku protilehlé spojovací zdi terárium s kytkami.
Co potřebuji? Potřebuji krystalicky čistou vodu na masožravé rostliny které normálně rostou tam kde nejsou živiny v půdě ani ve vodě. Akvárium taky potřebuje vyměňovat vodu a doplňovat odpar. Nemám na něm žádný uzavřený kryt. Impulz který nastal je to, že mě po letech provozu zklamal externí kupovaný filtr a tak se o5 vracím k mému vlastnímu 4 komorovému skleněnému externímu filtru. Pro kytky jsem pořídil reverzní osmózu a kit pro zastavení vody. Tento kit respektive jeho 4 cestný ventil je tak hloupé zařízení, že nerozezná z jaké dálky došlo k zastavení průtoku vody a ani na kolika místech. To dává možnost mít plováků i v několika nádržích a napouštět je samostatně i když jsou de fakto na jedné hadici. Jediný problém je, že aby se RO čistila je třeba 1*týdně tak na 15 minut přepnout oplachovací ventil ze zavřeno na otevřeno. No a protože RO bude umístěna pod kuchyňskou linkou pod dřezem kde k ní nebude přístup je třeba jiné řešení.
Moje realizované řešení.
V Číně jsem zakoupil 3 kusy "pračkových ventilů" pro RO. V Česku se to dá taky koupit ale za ceny české. Víte sami jaké. Jeden ventil vyměním za oplachovací ventil a propojím kabelem na relay kde bude LolinMCU a 1ks relay. Lolin proto, že pomocí knihovny TimeAlarms a NTP si bude stále hlídat správný čas a v daný čas (předpokládám pátek o půlnoci) na 15 minut přepne do otevřeno ventil. Ventil je na grrrr 24V. Kód co do něj pošlu sem dám.
Špinavá, odpadní voda z RO bude vedena rovnou do odpadu pod dřezem. Čistá voda bude vedena hadičkou kterou povedu dírou v soklu kuchyňské linky kolem stěny kuchyně a pak dírou skrz panel za televizí do skříně pod teráriem. Tam je plovák co zabrání přetečení. Je to IKEA krabice SAMLA . Víko je jak řešeto. V "nádrži" bude mlhovač. Teraristi ví co je to. Ve víku je vyříznutý otvor na ventilátor z pc. Je tam vlepena trubice na hadici kterou se do terária (je pro chameleona původně) povede vodní mlha. Dále je v teráriu rozveden mikro drip od Gardeny s rosiči. Zkoušel jsem vodu tlačit motorkem Š. Octávia pro ostřikovač, ale nezvládá to. Ale zato to zvládá tenhle motorek. V teráriu svítím led páskami různých barev nijak řízené, kombinace 12V a 24V pásků. Spíná mi to ewlink zásuvka. Mám tam ale i 50v dva moduly které jsou spínané samostatně.
Jádro pudla.
Řízení a monitoring zajišťuje Raspberry 3 v relay board který pomocí cronu spouští python scripty na jednotlivé realay. Také pomocí čidel monitoruje každých 5 minut. a to: pomocí CCS811 monitoruje CO2 v teráriu pomocí hadičky vedoucí z terária do krabice od kilové ramy kde je rpi umísněno. Dále u dvou teploměrů DS18B20 monitoruje teplotu v teráriu a teplotu u led pásek. Dále pomocí .....doplnění bude za chvíli...
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

sachlj
Příspěvky: 87
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od sachlj » 29 dub 2021, 11:16

Doplnění.
Dále pomocí vodoodolného AM2320 bude měřena vlhkost a teplota v teráriu. RPI je přivrtáno na překližkovou desku spolu s arduino nano na tomhle a dále se pomocí SHT31D snímá teplota a vlhkost ve skříňce. Nechci aby se mi vlhkostí rozklížila. Všechny naměřené údaje jsou odesílány do MySQL databáze kde jsou pomocí GRAFANY zpracovávány do grafů.
Uvedené bylo řešení pro terárium.

AKVÁRIUM je složitější. Jednak se čistá voda povede asi 15 metry kolem zdi a za druhé odpadní voda z akvária se musí vést na balkon kde se pomocí ní budou zalévat kytky. Obstarává to gardena systém na balkon a pak vlastní hydroponický systém. To ale pouze v době vegetačního růstu. Ne v zimě. V tomto období se voda povede stejnou trasou jako čistá pod dřez a do maltovníku. První nápad byl použít tento výrobek ale uvědomil jsem si že by to nefungovalo. Počítal jsem se stálým samospádem vody, ale ta není vždy. Stačí bublinka vzduchu a je po samovolném výtoku, zvlášť když mezi nádrží a akváriem není několikametrový sklon. Takže řešení bude následující. V nádrži bude umístněné čidlo jako má to uvedené zařízení. Bude ale připojené na LolinMCU který bude data jako slave odesílat do masteru LolinMCU pod akváriem. To spustí mini čerpadlo stejné jako na mlhování. To ze vstupní komory filtru začne vodu tlačit hadičkou do maltovníku. Aby nedošlo k tomu že voda poteče samovolně furt tak LolinMCU na balkoně bude spínat (musím jen vyřešit rozvod 24V) již uvedeného "pračkového ventilu". Postup tedy bude takový: arduino bude každou minutu měřit vodu. Jakmile hladina klesne pod naměřenou hodnotu tak otevře pračkový ventil a pošle příkaz pod akvárium tam arduino sepne relay co spustí čerpadlo co vytlačí vodu z akvária. jakmile se dosáhne nastavené horní hladiny tak dojde k uzavření ventilu a odešle se příkaz k zastavení čerpadla.
Tady bych potřeboval pomoct. Naťuknout s kodem pro arduino a sondy. Voda se na balkon dostane dírou ve zdi kde bude vyvedena hadička. Ta odbočka bude pomocí kolínka ve tvaru T druhý směr povede pod dřez a tam půjde do odpadu. A zase. Aby nedošlo ke stálému vypouštění akvária bude na cestě do dřezu LolinMCU, relay 24V a pračkový ventil. Tady se bude spouštět relay jen v zimě, to ještě musím dořešit jak to udělat. Nejraději bych tam dal raspberry a relay. Ještě uvidím.
Pod akváriem bude umístěna IKEA SAMLA . GRRRR větší se mi do toho prostoru nevleze, leda bych přesunul server ...mě teď napadlo...no ale zase to tahání vody je lepší....no uvidíme...
V týhle nádrži bude jen DS18B20 na teplotu vody, další teploměr v akváriu, bude tam měření vlhkosti a teploty pod akváriem. To má na starosti Raspberry 2 a LolinMCU. Data odesílána do serveru do MySQL. LolinMCU bude mít na starosti měření průtoku vody do akvária. Budu tak vědět kolik vody protéká akváriem. Terárium má litrovou spotřebu za týden. To budu měřit pomocí . YF-S401 Tady potřebuji pomoct s kodem. Většina kódů co se kde objevila počítá s trvalým průtokem. To já mít nebudu potřebuji aby lolin zaznamenal průtok ve tvaru začalo, proteklo, skončilo a tohle odešle do databáze. V nádrži bude čerpadlo nebo to už uvedené . Uvidím které na to bude stačit. Spouštění tohoto čerpadla bude čistě na automatice. jakmile klesne hladina vody pod nastavenou hladinu (zrovna měřím odpar a kolik je to cm, mám spočítáno kolik litrů vody je po centimetrech akvárium) tak se sepne čerpadlo a vyčerpá vodu. Nastavím to po 20 litrech. Jo a v táhle nádrži je taky plovák k RO.
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

sachlj
Příspěvky: 87
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od sachlj » 29 dub 2021, 11:20

Takže POMOC S PROJEKTEM.
Potřebuji pomoct s kodem pro LolinMCU který bude zjišťovat hladinu vody podle 3 čidel. Hladinu minimální a maximální. Nechci měření ultrazvukem.
Potřebuji pomoct s kodem kdy si mezi sebou budou povídat LolinMCU cestou wifi. Tou wifi kterou budou připojeny do domácí sítě. Jestli to vůbec jde.
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

sachlj
Příspěvky: 87
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od sachlj » 29 dub 2021, 16:34

Tak odpověď na moji otázku: "Potřebuji pomoct s kodem kdy si mezi sebou budou povídat LolinMCU cestou wifi. Tou wifi kterou budou připojeny do domácí sítě. Jestli to vůbec jde."
JDE. Cestou UDP. Vyzkoušeno. Zatím jen na packet senderu ale už vím jak na to.

A k první otázce. Kdyby tohle bylo delší. ale těch 4cm měřícího prostoru je tragicky málo. Navíc je to měď a ta do akvária nesmí. Grrrrr
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1974
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od pavel1tu » 29 dub 2021, 17:40

Bezva, jak u Chocholouška ;)

Nepochopil jsem co má s čím komunikovat, v jednom příspěvku je že vše řídí RPi, v posledním že mají mezi sebou komunikovat LolinMCU, tak to asi bude potřeba upřesnit.
- asi bude muset být jeden LolinMCU server a ostatní clienti, mne osobně se obousměrná komunikace(dlouhodobě a spolehlivě na ESP32S2) nepodařila rozchodit tak raději pro komunikaci mezi "věcmi" používám doma 433MHz (RFMxx) a nRF24 (používá jiné kanály než WiFi, tak mi to v paneláku nikdo neruší a je jednoduchá jak pro blbce - to mi vyhovuje)
- jaká čidla hladiny - neuvádíte
- co vše přenášet mezi LolinMCU, a kolika - neuvádíte



Jen bych chtěl vědět proč tak složitě:
- nechápu proč pro masožravky, netuším tedy kolik jich máte, pořizovat drahou osmozu, když za 20L destilky dáte pár korun a odpadá to vše kolem. Stejně je musíte pravidelně kontrolovat a největší zábava je - krmit je ;)
Ale Váš problém - dělat něco složitě, když to jde jednoduše.

- nechápu to vše kolem akva, ano odpařuje se, ale ne 10L týdně, abych to při krmení nebo kontrole akva nedolil. Netuším skladbu ryb, ale já mám opravdu skromě zarybněno a stejně každý měsíc trochu odsaji bordel na dně, prostřihnu rostliny a dopustím vodu.

I když jsem pořád někde na cestách, tak moje koníčky mi jsou rozptýlením a zábavou, takže se těším na dolévání, čištění akva, starost o rostliny (i když na balkoně mám automatizovanou zálivku - bo to v létě 3-5 dní bez toho nedaj). Také bych měl hrůzu (jak taháte ty hadice a hlídáte hladiny, co když něco třeba mechanicky selže) že někoho vytopím.

Ale třeba Vám zase někdo poradí na FB, a tady na foru opět utřem, bo se nedozvíme jak to funguje, natož zveřejnění kodu pro další lidi ;)

Pěkný den všem :lol:
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

sachlj
Příspěvky: 87
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od sachlj » 29 dub 2021, 19:03

Tak zaprvé. Píšu to sem abych měl přehled o tom jak jsem to myslel a jak to nakonec dopadlo. Jako s realizací metostanice co mi klekla a neodesílá data. Manželce ukazuje počasí a to, že neodesílá data jí osobně nezajímá. A mě koneckonců taky ne.
Zadruhé, kytky v akváriu nemám, jde mi o ryby. Mám, když už byla poznámka Colossoma Bidens a Astronotus Ocellatus jako hlavní ryby. Na dně je nepočítaně ancistrusů, množí se mi sami. Nějakej ten šnek co ušel věčně hladové piraně. nemám rád rybičky co na ně potřebuju lupu. Měl jsem i terčovce, to jsou sice krásné ale totálně pitomé ryby. Proti piraně například. Akvárium neodkaluju, na to mám naddimenzovaný filtr. A proto potřebuji takto zpracovanou vodu dostávat na balkon pro kytky. Kytky v akváriu nemám proto, že oskar předělává akvárium podle svých preferencí, pohne i s dost velkým kamenem. a piraňa když se prožene akváriem tak udělá i s kryptokoryn jen salát...
Tak a ta komunikace pomocí UDP jde cestou WiFi v mý síti. Nikdo mě neruší, na to mám dost kvalitní firewall. a pro tyhle zařízení mám VLAN když bude třeba. Osmóza není zase tak drahá jako můj čas, záda a ruce s taháním petek s vodou..právě jsem si dovezl od mladých ze zahrady 30lt dešťovky, rozlil to do 3lt petek a s nimi zarovnal kuchyni. 10 petek se válí snad všude. Tenká hadička nikomu vadit nebude a pak. O automatické výměně vody jsem uvažoval a plánoval snad 10 let. A když jsem s tím začal před měsícem tak mi manželka dost ostře připomněla, že o tom jen 10 let mluvím a realizace žádná. Tak bude.
Masožravky se nekrmí, aspoň ne tak jako pes nebo kočka. Nebo dítě. A pak stačí jim do terária vysypat krabičku cvrčků a budou mít na půl roku potravy...mám pojištění na 5 milionů kvůli vytopení sklepa. ale stejně pod námi jsou nebytové prostory, ne sklepy. a RO že selže? Hmmm a komu? Taky jsem slyšel zaručené zprávy o tom jak rychlovarná konvice zapálila celej byt. Já ji používám, no co se dali koupit první. Nikdy jsem jí ze zásuvky nevytáhl a nikdy jsem se nebál, že se něco stane. Lidi co se moc bojí jsou na světě zbytečný, jen dělají paniku. Jinak ten forychtung na hlídání hladiny a spínáni relay se normálně používá na čerpadla na 110/220V a na hlídání dešťové vody a nebo na vyčerpávání vody ze sklepa. A tam si nemůžou dovolit aby jim to selhalo.
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

analytik
Příspěvky: 91
Registrován: 26 čer 2020, 12:48
Reputation: 0
Bydliště: Děčín

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od analytik » 30 dub 2021, 09:03

Já si píšu nápady do Wordu.
Co tam napíšu, to tam najdu a nezabírám s tím prostor zajímavějším příspěvkům.

sachlj
Příspěvky: 87
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od sachlj » 30 dub 2021, 09:13

jenže k tomu se nedostane někdo kdo uvyžuje o podobném řešení. Například tebe to nezajímá - automatická výměna vody v akváriu..a mě bytostně vůbec nezajímá řízení otevírání dvířek u kurníku. Ale někoho zase ano.
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

sachlj
Příspěvky: 87
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od sachlj » 30 dub 2021, 13:18

Teď zrovna řeším dostat do jednoho kodu pro LolinMCU zjišťování času podle NTP (to je cestou UDP) a zároveň komunikaci cestou UDP a k tomu bych potřeboval pomoct s kodem. Jak odeslat něco-jedno jestli slovo, písmeno, znak, číslo--a na druhé straně přijímat UDP packety a reagovat právě na určitý znak.
Tady je část kodu která přijímá packety.

Kód: Vybrat vše

// If packet received...
  int packetSize = UDP.parsePacket();
  if (packetSize) {
    Serial.print("Received packet! Size: ");
    Serial.println(packetSize); 
    int len = UDP.read(packet, 255);
    if (len > 0)
    {
      packet[len] = '\0';
    }
    Serial.print("Packet received: ");
    Serial.println(packet);
A já bych potřeboval vyhodnocovat proměnnou "packet" jestli přišlo něco tak udělej něco.
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

kiRRow
Příspěvky: 594
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Automatické doplňování vody a výměna vody v akváriu

Příspěvek od kiRRow » 01 kvě 2021, 08:06

Víš o tom, že UDP nezajišťuje doručení datagramu? Prostě to solí data do sítě a nezajímá ho jestli to druhá strana obdržela. Opakem je TCP.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host