Multizdroj pro laborovani s arduinem

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Kony
Příspěvky: 199
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Kony » 17 úno 2021, 21:01

Ahoj, chtěl bych se zeptat na pár informací.
Chtěl bych si vyrobit zdroj do mé minipracovničky kde sestrojuji svoje výmysli s arduinem a pořád dokola řeším problém se zdrojema.
Tak mě napadlo, že bych si udělal univerzální zdroj.

Můj nápad je založen na průmyslovém zdroji
https://dratek.cz/arduino/1769-spinany- ... tcQAvD_BwE

a potom měniči
http://shop.mypower.cz/menic-dc-dc-6-5- ... 5-30v-3901

Vytiskl bych si na to i krabicku, ale chtěl bych tam mít dva měniče. Ale potřeboval bych nějak vytáhnout tu možnost ovládání tohoto potenciometru na vytisknutou krabicku.. https://www.digikey.com/en/products/det ... -503/84538

A další věc co bych chtěl, abych u každého měniče měl OLED displey, který mi bude zobrazovat aktuální nastavení měniče, tzn na jakou hodnotu je nastaven. Tím vyvstává další otázka, jak udělat přes arduino jednoduchý voltmetr. U každého měniče klidně nechám jedno Arduino mini a nebo pro oba použít UNO nebo mnou nepoužívané MEGA2560
Mám doma i nějaké měření ACS712
https://www.laskarduino.cz/arduino-prou ... sgQAvD_BwE

Zdroj a měniče máme v práci, takže nepotřebuji odpovědi, že je lepší koupit toto nebo toto. Spíš je otázka jak to udělat pomocí tohoto

jankop
Příspěvky: 806
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od jankop » 17 úno 2021, 23:06

Jak udělat s Arduinem jednoduchý voltmetr najdeš naprosto všude.
https://www.electroschematics.com/ardui ... voltmeter/
OLED displej je pro tuto úlohu naprosto nevhodný i kdybys ho měl zadarmo.
Je ti jasné, že tebou navrhovaný zdroj bude mít rozsah výstupního napětí tak 1,25 - 9V ?
Vytažení potenciometru krátkými vodiči je reálné.

KamilV
Příspěvky: 384
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 1
Bydliště: Olomouc

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od KamilV » 17 úno 2021, 23:38

A oplatí se to vůbec? Když se podívám, za kolik se dá koupit 1 kanálový laboratorní zdroj, funkční, bezpracně hotový.
Jenom ve výše uvedeném materiálu je peněz skoro stejně tolik...

vojta_1
Příspěvky: 22
Registrován: 14 úno 2020, 23:20
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od vojta_1 » 17 úno 2021, 23:48

Když už si chceš koupit měnič ,kup si tohle, trimry vyměníš za poťáky a jeto. https://www.gme.cz/modul-dc-dc-step-dow ... ed-displej

Axamith
Příspěvky: 475
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Axamith » 18 úno 2021, 06:17


ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od ondraN » 18 úno 2021, 06:55

Mám doma dva tyhle zdroje
https://www.hotair.cz/detail/laboratorn ... 3003d.html
Mohu vřele doporučit. Perfektně drží hodnotu, nepřehřívají se, mají paměť na 4 nastavení a hlavně spínač výstupu, který pustí proud na výstup až po stisku tlačítka, což je dobrá ochrana proti zapomětlivosti a blbosti :mrgreen:

Kony
Příspěvky: 199
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Kony » 18 úno 2021, 08:14

jankop píše:
17 úno 2021, 23:06
Jak udělat s Arduinem jednoduchý voltmetr najdeš naprosto všude.
https://www.electroschematics.com/ardui ... voltmeter/
OLED displej je pro tuto úlohu naprosto nevhodný i kdybys ho měl zadarmo.
Je ti jasné, že tebou navrhovaný zdroj bude mít rozsah výstupního napětí tak 1,25 - 9V ?
Vytažení potenciometru krátkými vodiči je reálné.
Proč je na toto nevyhovujici OLED ????

A další, proč bude mít zdroj pouze 1,25 - V ??? jednu větev ze zdroje vytáhnu přímo 12 V, potom přes měnič nastavím 5 V, přes další měnič upravím na 3V a přes další měnič to budu mít regulovatelené

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1922
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od pavel1tu » 18 úno 2021, 09:32

Nevím co je multizdroj, ale přijde mi to jako jít s kanonem na komára.
Co potřebuješ za napětí ?

Na napětí nad 5V - doporučím laboratorní zdroj (0-30V/5-10A) - bezpečné, oddělené napětí a hlavně s plynule nastavenou proudovou pojistkou. A bez zvlnění - narozdíl od "sraček" z číny.
A rozhodně ne spínaný zdroj - mám UNI-T asi za 1800-2000Kč, klasiku s trafem.

Na napájení Arduin používám toto
https://www.alza.cz/i-tec-usb-3-0-charg ... 560565.htm
buď to můžeš jen napájet, nebo i přes to nahrávat.

Jinak jsem také měl ten "zdroj" z číny (kam přivedeš jen nějaké DC napětí), kde nastavuješ napětí, proud, ale bylo to tak malé, nepohodlné, že jsem to zahodil.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Kony
Příspěvky: 199
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Kony » 18 úno 2021, 10:28

takže tento zdroj je na to špatny ???
https://dratek.cz/arduino/1769-spinany- ... tcQAvD_BwE


A co tedy použít PC zdroj ?

A proč se tedy nemůže tam použít ten OLED displey ?

ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od ondraN » 18 úno 2021, 10:40

OLed display (myšleno ty čínské, co se prodávají pro arduino) se velmi brzy vypálí, obvzláště pokud zobrazuje stejnou nebo podobnou věc na stejném místě, třeba čísla, písmena ...
Jedna věc, která je na zdroji velmi užitečná, obvzláště při bastlení na stole, je proudový limit zdroje.
Spínaný nebo ne, to je otázka. Pokud je profi a stíněný, pak je to OK. Malé spínané a nestíněné moduly dost vyzařují rušivé napětí. Jednou mi dokonce ovlivňoval kmitočet oscilátoru s rezonátorem. Spínané zdroje jsou nevhodné pro práci s radiotechnikou a audiotechnikou, což asi není tvůj případ.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host