rs232 skrz BT

Odpovědět
Hafajs
Příspěvky: 149
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

rs232 skrz BT

Příspěvek od Hafajs » 02 dub 2021, 23:17

Zdravim vsechny, potreboval bych RS232 propojit skrz BT. Mam zarizeni komunikujici jen RS232 a NTB ktery ma BT. Muze mit i USB --> COM a pak treba BT. Jde o to, nahradit kabel mezi dvema ser. porty nejakym bezdratem. Poradite reseni? Slo by to HC-05?
dik fest
H.

ondraN
Příspěvky: 599
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od ondraN » 04 dub 2021, 12:43

Asi bych měl obavu o kvalitu přenosu, obvzlášť na takové obsazené frekvenci. Kdybych to měl řešit já, tak bych na straně počítače dal arduino, které by s PC komunikovalo přes sériový port nebo USB a generovalo by zabezpečený přenos přes BT. Na přijímací straně bych implementoval ten zabezpečený přenos do zařízení, pokud by bylo moje. Pokud je to nějaký black box se sériovým rozhraním, tak opět arduino s BT a sériovým výstupem pro zařízení, kde by běžel stejný zabezpečený přenos jako na protikusu. Asi bych zvážil, pokud bych se s tím nechtěl patlat, nákup sériově vyráběného zařízení pro dálkový bezdrátový přenos sériové linky.

Caster
Příspěvky: 140
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od Caster » 04 dub 2021, 17:53


ondraN
Příspěvky: 599
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od ondraN » 04 dub 2021, 18:59

Caster píše:
04 dub 2021, 17:53
Použil bych Bezdrátový sériový port 433MHz/1000m HC-12 z AliExpressu.
S tím jsem jeden čas hodně pracoval, ale nedává jistotu, že se data přenesou v pořádku. Navíc neumožňuje simultánní provoz (současné vysílání a příjem). To může být problém, pokud není známo, kdy se vysílá a přijímá a data chodí z obou stran náhodně. Když se oba moduly rozhodnou vysílat, jsou oba datové toky ztracené. To se dá napravit použitím dvojice modulů na každé straně a jejich nastavením na odlišné kanály. Pak ale nemůže být společná anténa a občas se stane že přijímač přijme data od vysílače na jiném kanálu (hlavně pokud jsou blízko sebe).

Caster
Příspěvky: 140
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od Caster » 04 dub 2021, 19:17

Simplexní provoz lze ošetřit tím, že jeden bude MASTER a druhý SLAVE tj. bude vždy čekat až začne vysílat ten druhý, přijme data a pak mu pošle svoje. Data lze samozřejmě také zabezpečit např. pomocí jejich součtu a případně i CRC polynomem.

ondraN
Příspěvky: 599
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od ondraN » 04 dub 2021, 20:13

Caster píše:
04 dub 2021, 19:17
Simplexní provoz lze ošetřit tím, že jeden bude MASTER a druhý SLAVE tj. bude vždy čekat až začne vysílat ten druhý, přijme data a pak mu pošle svoje. Data lze samozřejmě také zabezpečit např. pomocí jejich součtu a případně i CRC polynomem.
To už ale vyžaduje, aby byl, minimálně na straně PC nějaký MCU, který bude data bufferovat a řídit provoz. Pokud je cílové zařízení black box, tak i na té straně. Pak je úplně jedno, jestli použiji ten BT nebo HC12.

Hafajs
Příspěvky: 149
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od Hafajs » 08 dub 2021, 18:00

No, děkuji všem. Kabel mi najednou připadá jako geniální řešení :)

AstroMiK
Příspěvky: 404
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od AstroMiK » 08 dub 2021, 20:34

A nejdete na to nějak moc složitě?

Nestačilo by ten BT modul HC-05 připojit přes převodník MAX232 k tomu zařízení, co umí komunikovat jen přes RS232?
Zdroj by k tomu asi musel být zvenku.

Ale žádné Arduino by potřeba nebylo.


Je to jen nápad. Vyzkoušené to nemám.


Nějak takhle:
232-BT.gif


EDIT: A ten MAX 232 s kondenzátory mají třeba tady jako hotový modulek:
https://www.servismoravia.eu/product/el ... _rs232/118

EDIT2: A tady to mají i včetně toho BT, takže ten můj nápad asi nebude úplná blbost:
https://www.neven.cz/kategorie/elektron ... k-redukce/

Hafajs
Příspěvky: 149
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: rs232 skrz BT

Příspěvek od Hafajs » 09 dub 2021, 06:08

Přesně tak jsem si to představoval. Myslel jsem, že se tu ozve spousta lidí "jo, tohle podívám a funguje to" :)
Díky

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host