Pomoc s vývojen

Sem pište, hledáte-li někoho, kdo pro vás něco naprogramuje, či sestaví.
Kelvim

Pomoc s vývojen

Příspěvek od Kelvim » 01 led 2026, 15:27

Ahoj pánové,

z nedostatku času a nutností vysoké spolehlivosti , potřebuji pomoci s vývojem a programováním.

Popis: potřebuji měřit výšku hladiny v uzavřených nádobách. Rád bych co největší spolehlivost. Chci použít tlakový senzor (trubka na jejíž horní straně je připojen senzor, se změnou hladiny roste tlak v trubce).
Data budu chtít předávat do databáze a končit to bude aplikací (to si udělám asi sám, jen musím popřemýšlet co k to bude nejvhodnější)
Musí to kumunikovat přes WIFI - chtěl bych použít ESP32-S3 kvůli zabudovanému WIFI.
Data budu chtít zobrazovat na LEVEL INDIKATORU na nádrži - zpětně za týden.
Napájení bude probíhat pomocí trafa.

Bude to věc, která mi má ovládat a monitorovat systém čištění a retenčních nádrží na pozemku a dělat jednoduchou automatizaci.
Cílem je maximání spolehlivost, robustnost a co nejnižší cena.

Moc rád bych, kdyby se mi podařilo najít někoho na dlouhodobou spolupráci, někoho koho by to bavilo, ale zároveň to byl někdo, koho bych si mohl dovolit. Prostě fér spolupráci.

Budu rád za diskuzi a případné nabídky do SZ

Pablo74

Re: Pomoc s vývojen

Příspěvek od Pablo74 » 02 led 2026, 14:22

Jenom jdu kolem, pár myšlenek...
Chápu dobře, že u nádrže je přístup k elektrické zásuvce? Napájet se tedy bude čerpadlo, ESP32 s čidlem tlaku, displej na nádobě či poblíž, ...
Bude to věc, která mi má ovládat a monitorovat systém čištění a retenčních nádrží na pozemku a dělat jednoduchou automatizaci.
Bylo by dobrý se rozepsat podrobněji. Měření výšky hladiny je jasné (jako požadavek), ale to ovládání moc jasné není:
- co se bude ovládat (čerpadlo?)
- jak se to bude ovládat (časový spínač pro napájení?)
- jak často se bude měřit výška hladiny (jednou denně?)
Musí to kumunikovat přes WIFI - chtěl bych použít ESP32-S3 kvůli zabudovanému WIFI.
Zřejmě potřebuješ konektivitu do domácí sítě a tím pádem i na internet. Když zvolíš např. XIAO C6, můžeš k němu připojit externí anténu na 2.4 GHz, tím výrazně zvýšíš dosah.
Data budu chtít předávat do databáze a končit to bude aplikací (to si udělám asi sám, jen musím popřemýšlet co k to bude nejvhodnější)
Sám s oblibou používám Google Sheet v kombinaci s programem v AppsScriptu (JavaScript "uvnitř" Google Sheet); tím pádem jsou jak data, tak i běžící kód moje a můžu si to vyladit na míru.

Praktická rada: zvaž i fyzický tlačítka pro ovládání; ona jedna věc je mít vše jen online a ovládat vše dálkově a druhá věc je mít zálohu funkčnosti přes tlačítka, pro případ naléhavé situace.

Ať se projektu daří :-)

Igor659

Příspěvek od Igor659 » 02 led 2026, 14:29

Jen malou poznámku. Měření hladiny přes tlak v trubce bude podle mých zkušeností značně nespolehlivé. Vzduch nad hladinou v trubce se bude teplotně roztahovat, a po delším čase může měnit svůj objem i vlivem rozpouštěním do vody a naopak. Tato metoda je použitelná jen pro krátkodobé pokusy. Časem je měření úplně mimo. Tady se nabízí snad jedině kapacitní čidlo na plastové trubce, nebo přímo na nádrži, pokud je plastová. V zemědělství jsme na měření hladiny kejdy používali ultrazvukové čidlo, které shora vysílalo impulz a měřilo čas odrazu od hladiny a přepočítalo na vzdálenost v metrech. Čidlo bylo dost drahé, tak asi pro tvůj projekt nevhodné. Typ kapacitního čidla neznám, nakonec jsem použil to ultrazvukové, cena nebyla takový problém, důležitá byla odolnost vůči agresivnímu prostředí a dlouhodobá spolehlivost.
Igor

JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vývojem

Příspěvek od JPLABS » 02 led 2026, 20:38

potřebuji měřit výšku hladiny v uzavřených nádobách
Výšku hladiny ČEHO? Vody nebo nějakých kalů, nebo bahna nebo nafty ... ? To je docela dost důležitý. Začni tady, u senzoru na začátku a neřeš teď věci na konci (displej, tlačítka, wifinu, typ mikropočítače..).
Předpokládám, že tam máš k dispozici síť 230V, i přesto to asi bude chtít zálohování baterií. Čili bod druhý, spolu se senzorem nutné vyřešit napájecí zdroj. Jestli chceš, můžu ti pomoct se senzorem, měřením výšky hladiny a napájecím zdrojem. Otázku přenosu dat kamsi dál je věc druhá a zatím bych ji neřešil. Kdyžtak dej vědět, jestli máš zájem.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)

gilhad

Příspěvek od gilhad » 02 led 2026, 23:07

Igor659 píše:
02 led 2026, 14:29
Vzduch nad hladinou v trubce se bude teplotně roztahovat, a po delším čase může měnit svůj objem i vlivem rozpouštěním do vody a naopak.
Pokud se měří tlak toho vzduchu, tak množství vzduchu na to nemá vliv (pokud tam nějaký je a senzor není utopený).
I kdyby toho vzduchu najednou půlka vybublala, tak to místo zaplní voda a tlak vzduchu bude pořád stejný. Stejně tak, pokud by tam nějaký přibublal a ještě se teplem roztáhnul, tak to prostě z té trubky nějakou vodu vytlačí a tlak se nezmění.

Ale bude to reagovat na změnu venkovního tlaku. A případně na změnu složení té vody (nebo čeho) - pokud se tím změní váha na objem, ale v normálních podmínkách to moc významné nebude.

Igor659

Příspěvek od Igor659 » 03 led 2026, 00:55

S tím nebudu souhlasit, protože sloupec vody v trubce, která bude vedle nádrže bude různě vysoký, tudíž různě bude působit jako protiváha vody tlačící se z nádrže. Možná to nepopisuji úplně srozumitelně, ale mám podobnou zkušenost, když jsem před léty chtěl ovládat dopouštění vody do barelu na zalévání.
Jednoduše si představ, že si napojíme trubku na spodní část sudu a dáme na ni manometr. Pak napustím 1m vody a manometr ukáže tlak. Totéž uděláme ještě jednou, ale manometr namontujeme, až bude v sudu a tudíž i v trubce 0,5m vody. Manometr ukáže úplně jinou hodnotu. Tomu snad věříš. Z toho plyne, že se to takhle měřit nedá. Já jsem si taky myslel, že mi vzduch v trubce zůstane, ale za pár dnů to přestalo fungovat. Snad jsem to popsal dost srozumitelně. Ne máma na mysli jiný způsob měření hladiny?
Igor

Igor659

Příspěvek od Igor659 » 03 led 2026, 00:57

S tím nebudu souhlasit, protože sloupec vody v trubce, která bude vedle nádrže bude různě vysoký, tudíž různě bude působit jako protiváha vody tlačící se z nádrže. Možná to nepopisuji úplně srozumitelně, ale mám podobnou zkušenost, když jsem před léty chtěl ovládat dopouštění vody do barelu na zalévání.
Jednoduše si představ, že si napojíme trubku na spodní část sudu a dáme na ni manometr. Pak napustím 1m vody a manometr ukáže tlak. Totéž uděláme ještě jednou, ale manometr namontujeme, až bude v sudu a tudíž i v trubce 0,5m vody. Manometr ukáže úplně jinou hodnotu. Tomu snad věříš. Z toho plyne, že se to takhle měřit nedá. Já jsem si taky myslel, že mi vzduch v trubce zůstane, ale za pár dnů to přestalo fungovat. Snad jsem to popsal dost srozumitelně. Nebo máme na mysli jiný způsob měření hladiny?
Igor

Kelvim

Příspěvek od Kelvim » 03 led 2026, 09:59

Pablo74 píše:
02 led 2026, 14:22
Jenom jdu kolem, pár myšlenek...
Chápu dobře, že u nádrže je přístup k elektrické zásuvce? Napájet se tedy bude čerpadlo, ESP32 s čidlem tlaku, displej na nádobě či poblíž, ...
Bylo by dobrý se rozepsat podrobněji. Měření výšky hladiny je jasné (jako požadavek), ale to ovládání moc jasné není:
- co se bude ovládat (čerpadlo?) V této fázi to bude jen sběr dat, ale přemýšlel jsem o ovládání 5V relátek, které by spínali elektromatnetické ventily na otevírání a zavírání vody, osatní věci si udělám na základě databáze a její automatizace
- jak se to bude ovládat (časový spínač pro napájení?)chtěl bych zde mít
A) časovač na kde bych mohl tvořit kdy bude otevřené a kdy bude zavřené
B) senzor vlhkosti půdy, který bude hlídat hranici a na základě toho zalévat

- jak často se bude měřit výška hladiny (jednou denně?)
měřit bych chtěl často 60s, aby to zobrazovalo aktuální přítok
Zřejmě potřebuješ konektivitu do domácí sítě a tím pádem i na internet. Když zvolíš např. XIAO C6, můžeš k němu připojit externí anténu na 2.4 GHz, tím výrazně zvýšíš dosah.
Rozumím, mě se začíná poměrně hodně líbit varianta ESP32-2432S028R, která mi připadá ideální, máte s tím někdo zkušenosti?
Sám s oblibou používám Google Sheet v kombinaci s programem v AppsScriptu (JavaScript "uvnitř" Google Sheet); tím pádem jsou jak data, tak i běžící kód moje a můžu si to vyladit na míru.

Praktická rada: zvaž i fyzický tlačítka pro ovládání; ona jedna věc je mít vše jen online a ovládat vše dálkově a druhá věc je mít zálohu funkčnosti přes tlačítka, pro případ naléhavé situace.
máš pravdu, a vyšla mi z toho právě ESP32-2432S028R s rezistivním dotykem

Ať se projektu daří :-)

Kelvim

Příspěvek od Kelvim » 03 led 2026, 10:23

Igor659 píše:
03 led 2026, 00:57
Jednoduše si představ, že si napojíme trubku na spodní část sudu a dáme na ni manometr. Pak napustím 1m vody a manometr ukáže tlak. Totéž uděláme ještě jednou, ale manometr namontujeme, až bude v sudu a tudíž i v trubce 0,5m vody. Manometr ukáže úplně jinou hodnotu. Tomu snad věříš. Z toho plyne, že se to takhle měřit nedá. Já jsem si taky myslel, že mi vzduch v trubce zůstane, ale za pár dnů to přestalo fungovat. Snad jsem to popsal dost srozumitelně. Nebo máme na mysli jiný způsob měření hladiny?
Igor
Souhlasím i Igorem, měřit to rozdílem tlaku je asi blbej nápad, je to plyn a má objem i tlak závyslej na okolní teplotě a vzhledem k tomu, že bych chtěl měřit opravdu hodně přešně, tak to nepůjde, bude tam velká odchylka.
Ale mám problém i s ultrazvukem a není to cena. Pokud budu měřit rychlý přítok, tak při prudším dešti budou vznikat na hladině vlnky a měření bude vykazovat velké odchylky. Mám nádrž na 10 000 litrů. Pokud budou vlnky vysoké 4cm, tak rozdíl v objemu je 180 litrů. To je hrozně moc a nebyl bych schopen měřit přesný přítok. Napadá mě jestli by to nešlo zprůměrovat vícenásobným měřením (např. 30 vzorků v horizontu 4s a udělat průměr výšky). Co myslíte?

Kelvim

Re: Pomoc s vývojem

Příspěvek od Kelvim » 03 led 2026, 10:28

JPLABS píše:
02 led 2026, 20:38
potřebuji měřit výšku hladiny v uzavřených nádobách
Výšku hladiny ČEHO? Vody nebo nějakých kalů, nebo bahna nebo nafty ... ? To je docela dost důležitý. Začni tady, u senzoru "bude to voda" na začátku a neřeš teď věci na konci (displej, tlačítka, wifinu, typ mikropočítače..).
Předpokládám, že tam máš k dispozici síť 230V, i přesto to asi bude chtít zálohování baterií "ano máš pravdu, zálohu budu potřebovat". Čili bod druhý, spolu se senzorem nutné vyřešit napájecí zdroj. Jestli chceš, můžu ti pomoct se senzorem, měřením výšky hladiny a napájecím zdrojem. Otázku přenosu dat kamsi dál je věc druhá a zatím bych ji neřešil. "ok" Kdyžtak dej vědět, jestli máš zájem.

Odpovědět