Ph sonda-regulácia

Sem pište, hledáte-li někoho, kdo pro vás něco naprogramuje, či sestaví.
Odpovědět
pitopit
Příspěvky: 7
Registrován: 02 čer 2018, 18:39
Reputation: 0

Ph sonda-regulácia

Příspěvek od pitopit » 08 pro 2020, 15:31

Zdravím,potreboval by som v akváriu regulovať ph cez túto sondu
https://www.aliexpress.com/item/3295742 ... hweb201603_
Hlavne by som potreboval napísať program,ja ovládam len základy.Pokiaľ by mal niekto čas nech sa kľudne ozve.Na odmene sa dohodneme:)
Nič zložitého len pri určitom PH aby sa zaplo/vyplo relé.

pito.v17@gmail.com

ohruska
Příspěvky: 216
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Ph sonda-regulácia

Příspěvek od ohruska » 08 pro 2020, 22:31

Co tak trochu hledat...
Třeba toto"https://navody.arduino-shop.cz/navody-k ... ni-ph.html

pitopit
Příspěvky: 7
Registrován: 02 čer 2018, 18:39
Reputation: 0

Re: Ph sonda-regulácia

Příspěvek od pitopit » 09 pro 2020, 20:30

ohruska píše:
08 pro 2020, 22:31
Co tak trochu hledat...
Třeba toto"https://navody.arduino-shop.cz/navody-k ... ni-ph.html
To som pozeral ale potrebujem dať do programu aby to zopínalo relé.Ja tomu až tak nerozumiem.
Je niekto kto by mi to dal dokopy?Zaplatím:)

ohruska
Příspěvky: 216
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Ph sonda-regulácia

Příspěvek od ohruska » 10 pro 2020, 07:35

Myslíš něco takového:

Kód: Vybrat vše

// Arduino Modul pro měření pH

// nastavení čísel propojovacích pinů
const int pinPo = A0;

int rele = 6; //rele pripojenona pin 6

void setup() {
  // komunikace po sériové lince rychlostí 9600 baud
  Serial.begin(9600);
    pinMode(rele, OUTPUT); //definice pinu pro rele
    digitalWrite(rele, LOW);//nastavení pinu pro rele do polohy LOW
   
}

void loop() {
  // vytvoření pomocných proměnných
  int pole[10];
  int zaloha;
  unsigned long int prumerVysl = 0;
  // načtení deseti vzorků po 10 ms do pole
  for (int i = 0; i < 10; i++) {
    pole[i] = analogRead(pinPo);
    delay(10);
  }
  // seřazení členů pole naměřených výsledků podle velikosti
  for (int i = 0; i < 9; i++) {
    for (int j = i + 1; j < 10; j++) {
      if (pole[i] > pole[j]) {
        zaloha = pole[i];
        pole[i] = pole[j];
        pole[j] = zaloha;
      }
    }
  }
  // uložení 2. až 8. výsledku do
  // proměnné, z které se vypočte průměr
  // (vynechání dvou členů pole na začátku
  // a konci pro lepší přesnost)
  for (int i = 2; i < 8; i++) {
    prumerVysl += pole[i];
  }
  // výpočet hodnoty pH z průměru
  // měření a přepočet na rozsah 0-14 pH
  float prumerPH = (float)prumerVysl * 5.0 / 1024 / 6;
  float vyslednePH = -5.70 * prumerPH + 21.34;
  // vytištění výsledků po sériové lince
  Serial.print("Namerene pH: ");
  Serial.println(vyslednePH);
  if (vyslednePH<6) // hranice sepnuti rele
   digitalWrite(rele, HIGH);
  if (vyslednePH>6.5)// hranice vypnuti rele
   digitalWrite(rele, LOW);
    
  // pauza 900 ms před novým měřením, celkem tedy 1s
  delay(900);
}

pitopit
Příspěvky: 7
Registrován: 02 čer 2018, 18:39
Reputation: 0

Re: Ph sonda-regulácia

Příspěvek od pitopit » 10 pro 2020, 20:28

ohruska píše:
10 pro 2020, 07:35
Myslíš něco takového:

Kód: Vybrat vše

// Arduino Modul pro měření pH

// nastavení čísel propojovacích pinů
const int pinPo = A0;

int rele = 6; //rele pripojenona pin 6

void setup() {
  // komunikace po sériové lince rychlostí 9600 baud
  Serial.begin(9600);
    pinMode(rele, OUTPUT); //definice pinu pro rele
    digitalWrite(rele, LOW);//nastavení pinu pro rele do polohy LOW
   
}

void loop() {
  // vytvoření pomocných proměnných
  int pole[10];
  int zaloha;
  unsigned long int prumerVysl = 0;
  // načtení deseti vzorků po 10 ms do pole
  for (int i = 0; i < 10; i++) {
    pole[i] = analogRead(pinPo);
    delay(10);
  }
  // seřazení členů pole naměřených výsledků podle velikosti
  for (int i = 0; i < 9; i++) {
    for (int j = i + 1; j < 10; j++) {
      if (pole[i] > pole[j]) {
        zaloha = pole[i];
        pole[i] = pole[j];
        pole[j] = zaloha;
      }
    }
  }
  // uložení 2. až 8. výsledku do
  // proměnné, z které se vypočte průměr
  // (vynechání dvou členů pole na začátku
  // a konci pro lepší přesnost)
  for (int i = 2; i < 8; i++) {
    prumerVysl += pole[i];
  }
  // výpočet hodnoty pH z průměru
  // měření a přepočet na rozsah 0-14 pH
  float prumerPH = (float)prumerVysl * 5.0 / 1024 / 6;
  float vyslednePH = -5.70 * prumerPH + 21.34;
  // vytištění výsledků po sériové lince
  Serial.print("Namerene pH: ");
  Serial.println(vyslednePH);
  if (vyslednePH<6) // hranice sepnuti rele
   digitalWrite(rele, HIGH);
  if (vyslednePH>6.5)// hranice vypnuti rele
   digitalWrite(rele, LOW);
    
  // pauza 900 ms před novým měřením, celkem tedy 1s
  delay(900);
}
Ano,to vyzerá dobre:).Ph sondu ešte nemám takže neviem odskúšať.A vedel by si mi poradiť s displejom aby to ukazovalo hodnotu ph?
https://arduino-shop.cz/arduino/836-ard ... gJvBPD_BwE
ďakujem
ja nie som taký macher:)

ohruska
Příspěvky: 216
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Ph sonda-regulácia

Příspěvek od ohruska » 10 pro 2020, 22:29

Zkusil bych nějaký přes I2C sběrnici, třeba: https://www.aliexpress.com/item/32276457602.html

sachlj
Příspěvky: 65
Registrován: 10 pro 2020, 19:22
Reputation: 0

Re: Ph sonda-regulácia

Příspěvek od sachlj » 14 pro 2020, 19:07

Nechci tě odrazovat, ale měl jsem před léty rostlinné akvárium kde jsem podle sondy pH dávkoval z bomby co2. pH sonda co na 100% máš je na pár použíti. Tak na půl roku. Ty profi co používají čističky vody ty stojí desítky tisíc. Ta kalibrace je opruz. počítej, že musíš mít hodně, ale hodně destilované vod, ne té co se leje do ostřikovače ale demineralizovaná voda. V té musíš nejdřív "vyprat" to sondu, pak nechat uschnout, zkalibrovat teplotu, tj ustálit ji. A pak teprve strčit do kalibračního roztoku. Já měl hotolitry všech vodiček a pak jsme se na to vykašlal. papírek je rychlejší. Viděl jsem ale na youtube video. Popíšu ti ho. Serva a stříkačky, Jedna stříkačka nasaje vodu a druhá činidlo, Stříknou to dohromady do sklenice co se zatřepe a zabarví. Po čase kdy se barva ustálí se zjistí barva. Na to je čidlo GY-31, výsledná barva se pak vypočítá podle tabulky a spočítá se dost přesně pH. Pak se sklenice (zkumavka) vyleje a stříkne se do ní čistá voda a nechá se vyschnout.
Neexistují hloupé otázky, existují jen hloupé odpovědi.
Chci aby "chytrá" elektronika dělala "chytré" a užitečné věci. Tím není aby nahrazovala něco co se dá hotové koupit za pár korun.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1876
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Ph sonda-regulácia

Příspěvek od pavel1tu » 15 pro 2020, 13:47

ohruska píše:
10 pro 2020, 22:29
Zkusil bych nějaký přes I2C sběrnici, třeba: https://www.aliexpress.com/item/32276457602.html
Ano, jednoduchý a levný displej - ALE OLED !!!
Skoro ten samý se prodává klasický .... teď mi přišel, ale už jsem slíbil že do Vánoc nebudu nic roztahovat ;)
https://www.aliexpress.com/item/3291446 ... 4c4dpzESbZ
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host