Povodňový senzor - hledám vývojáře pro neziskový projekt
Povodňový senzor - hledám vývojáře pro neziskový projekt
Hledám zájemce, kteří pracují s platformou Arduino (a dalšími) a měli by zájem podílet se na neziskovém projektu vývoje povodňových senzorů, respektive měřičů výšky hladiny (ultrazvukový měřič vzdálenosti). Mělo by se jednat o nezávislé (solární napájení, baterie) senzory (měřiče), které budou umístěny tak, aby měřily výšku vodní hladiny, a pomocí nějaké technologie (GSM?) odesílaly naměřené hodnoty na server. Dále by pak měla vzniknout aplikace, kde bude možno naměřené hodnoty zobrazit, ideálně s možností definovat celý vodní tok (třeba pět senzorů v rámci potoka). Cílem je nabídnout řešení pro menší vodní toky, velké jsou samozřejmě již dávno pokryty profi systémy, ale pro menší toky, které často lokálně ohrožují obce, nic moc není. Finanční náklady vývoje bych řešil já (nákup součástek, SIM karta atd.), je možnost 3D tisku (držáky, krabičky atd.). Projekt není koncipován jako komerční, je možnost zpracovat třeba jako bakalářskou/diplomovou práci/práce - po dohodě se školou mohu být externím vedoucím práce, splňuji požadavky na většině škol.
Re: Povodňový senzor - hledám vývojáře pro neziskový projekt
Tady bude klíčová konektivita a napájení.
Napájení: Zda je vhodný mít u čidel solární panel, to je nejen technická, ale i "bezpečnostní" otázka (ve smyslu: aby to nepřitahovalo pozornost a někdo to neukradl). Ale pokud by to byl jen menší solár a dobře dimenzovaný aku, proč ne. Pokud by se uvažoval celoroční provoz, musí se myslet na mrazy a chování aku v těchto podmínkách.
Konektivita: To bude klíčová záležitost; ono navázání spojení přes GSM modul je energeticky náročný, jde o velký proudový odběry během přihlašování do sítě. Pokud by se dala využít existující konektivita někde v blízké domácnosti, pak by to šlo řešit třeba přes 433 MHz či 868 MHz komunikaci. Nebo rovnou využít projekt meshtastic a navázat spojení na jednotky/desítky km.
Synchronizace: Taky se musí myslet na to, s jakým časovým odstupem budou vysílat jednotlivá čidla (aby to nebylo vše najednou), jak synchronizovat čas (aby se nerozcházel) a jak často budou čidla vysílat. Ideálně mít tu komunikaci obousměrnou, aby se dal měnit interval vysílání čidel.
Ale já jsem v tomhle teoretik.
Napájení: Zda je vhodný mít u čidel solární panel, to je nejen technická, ale i "bezpečnostní" otázka (ve smyslu: aby to nepřitahovalo pozornost a někdo to neukradl). Ale pokud by to byl jen menší solár a dobře dimenzovaný aku, proč ne. Pokud by se uvažoval celoroční provoz, musí se myslet na mrazy a chování aku v těchto podmínkách.
Konektivita: To bude klíčová záležitost; ono navázání spojení přes GSM modul je energeticky náročný, jde o velký proudový odběry během přihlašování do sítě. Pokud by se dala využít existující konektivita někde v blízké domácnosti, pak by to šlo řešit třeba přes 433 MHz či 868 MHz komunikaci. Nebo rovnou využít projekt meshtastic a navázat spojení na jednotky/desítky km.
Synchronizace: Taky se musí myslet na to, s jakým časovým odstupem budou vysílat jednotlivá čidla (aby to nebylo vše najednou), jak synchronizovat čas (aby se nerozcházel) a jak často budou čidla vysílat. Ideálně mít tu komunikaci obousměrnou, aby se dal měnit interval vysílání čidel.
Ale já jsem v tomhle teoretik.
Před 10-lety jsme podobné zařízení na zkoušku pro jeden snímač HC-SR04 vyrobily s kolegou "chtěl měřit výšku hladiny vody potoka poblíž zahrady u baráku" tehdy jsme řešili přenos po 433Mhz s moduly AUREL. Fungovalo to dobře na úpravy jsme se nedostali, neb mu toto zařízení bylo do dvou měsíců ukradeno. On není problém to navrhnout a vyrobit ale velký problém je toto zabezpečit aby to nikdo neukradl nebo úmyslně nezničil. Což bude stejné i v tomto projektu.
Použil bych síť LoRaWAN Českých radiokomukací - CRA IoT Na Zkoušku (868 MHz). Při napájení a odesílání pár bytů např. 4x za den (vč. napětí baterie) může vydržet i rok. Je nutné ale zvolit senzor pro měření výšky vody s co nejmenší spotřebou. Zařízení by se asi dalo celé umístit např. do plastové šedé trubky a dát k vodě na nějaké nepřístupné místo. Sám často plavu ve Vltavě v Praze a tam bych věděl kam .
Aktuálně pracuji na dálkovém měření napětí autobaterie pomocí spínaného odporového děliče 15k / 1k s periodou 1x za hodinu pomocí LoRaWAN transceiveru ATSAMR34J18, později i vč. měření GPS polohy pomocí u-Blox MIA-M10Q.
Původní zařízení na měření (ATtiny202 a BRKWS01) mi přestalo fungovat z důvodu ukončení provozu sítě Sigfox v ČR.
Aktuálně pracuji na dálkovém měření napětí autobaterie pomocí spínaného odporového děliče 15k / 1k s periodou 1x za hodinu pomocí LoRaWAN transceiveru ATSAMR34J18, později i vč. měření GPS polohy pomocí u-Blox MIA-M10Q.
Původní zařízení na měření (ATtiny202 a BRKWS01) mi přestalo fungovat z důvodu ukončení provozu sítě Sigfox v ČR.
Já bych se dal spíše cestou NBIoT. Mám k dispozici řešení na BC66/BC660 modulech s baterií. Pokud bude zájem mohu poskytnout k testování, samozřejmě po doplnění funkčnosti požadované pro povodňové sensory. Řešení je založeno na použití STM32...
RaK
RaK