Čtení elektroměru

Odpovědět
PetrB
Příspěvky: 100
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Čtení elektroměru

Příspěvek od PetrB » 06 pro 2022, 01:27

Ahoj,
mám třífázový elektroměr, u kterého počítám impulzy na S0. Používal jsem převodní poměr 800 pulzů=1kWh. Cca pět let mi to fungovalo bez problémů (občas byla nějaká odchylka, ale nic zásadního), ale teď jsem si všimnul, že skutečná hodnota na elektroměru je výrazně jiná, než jsem napočítal já. Vypadá to, že se cca před dvěma měsíci poměr změnil z 800imp/1kWh na 60imp/1kWh. Myslíte, že to je možné nebo že mám někde chybu?

Díky

Pb

ondraN
Příspěvky: 874
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Čtení elektroměru

Příspěvek od ondraN » 06 pro 2022, 09:51

Spíš máš někde chybu nebo je vadný elektroměr. Každý elektroměr má daný počet pulsů na kW a zpravidla to nelze změnit. Jedině že by ti vyměnili elektroměr, ale to by sis asi všiml.
K té chybě, záleží jak máš udělané počítání impulsů.

PetrB
Příspěvky: 100
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Čtení elektroměru

Příspěvek od PetrB » 06 pro 2022, 11:58

Myslel jsem si, že ten převodní poměr je vlastností toho elektroměru. Rozhodně mi ho nikdo neměnil, mám ho v domě a měří mi spotřebu tepelného čerpadla.
Každopádně ten nový poměr odpovídá 1:60. Počítal jsem rozdíl v noci, když jsem psal tenhle příspěvek a potom cca před hodinou. To co ten elektroměr ukazuje má rozdíl proti načítaným pulzům přesně v tom poměru. Hodnota elektroměru*800/60=moje počítadlo spotřeby.
K tomu sběru dat. Používám na to SDS-micro od OnlineTechnology.cz (starší verzi tohoto: https://www.onlinetechnology.cz/eshop/z ... lomer-opto) a teď mne napadlo, že ta změna možná koresponduje s dobou, kdy jsem nahrával (po letech) nový FW. Budu muset prověřit parametry.

ondraN
Příspěvky: 874
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Čtení elektroměru

Příspěvek od ondraN » 06 pro 2022, 12:30

Tak to bude na 99% ono.

PetrB
Příspěvky: 100
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Čtení elektroměru

Příspěvek od PetrB » 06 pro 2022, 12:43

Je tam nějaký parametr "minimální vzdálenost mezi impulzy" a ta má hodnotu 10677 a v nápovědě k tomu píšou "typicky 16 msec; mezi náběžnými hranami po sobě jdoucích impulsech". Tak si s tím zkusím pohrát a asi to bude ono.

PetrB
Příspěvky: 100
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Čtení elektroměru

Příspěvek od PetrB » 09 pro 2022, 01:19

Tak to bylo tou vzdáleností mezi impulzy. Nastavil jsem ji na 15 a už to funguje dle očekávání. Díky za konzultaci. Jak se tam dostalo těch 10tisíc netuším. Asi při upgrade FW.

Pb

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host