Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

SeaOtter
Příspěvky: 4
Registrován: 20 úno 2021, 15:39
Reputation: 0

Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od SeaOtter » 20 úno 2021, 16:01

Dobrý den.

Nemohu přijít na to, jak správně měřit proud touto sondou. Zda se, že chybu dělám již v měření napětí.

Sonda má rozsah 20A, integrovaný odpor 46 ohmu a napětí 0-1V.

Měřím spotrebic který odebírá proud 12A.
Když připojím multimetr a měřím střídavě napětí na sonde, tak naměřil cca 0,6V. To se zdá být v pořádku.

Pokud ale připojím sondu k Atmega2650 do analogového vstupu a měřím max. napětí za 1s, tak dostávám hodnoty okolo 230, tj. po přepočtu cca 1,09V. Tato hodnota už je špatně, když má být Max. 1V při 20A.
Když připojím DC 5V nebo 3,3V, tak dostávám správně hodnoty. Kde dělám chybu?

Caster
Příspěvky: 119
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od Caster » 20 úno 2021, 16:35

Tohle by ti mohlo pomoci.

ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od ondraN » 20 úno 2021, 16:58

A tu AC hodnotu měříš a přepočítáváš jak? Pokud změříš maximální hodnotu (což podle velikosti vypadá), tak ji musíš ještě vydělit odmocninou ze dvou (cca 1,414), abys dostal efektivní honotu.

jankop
Příspěvky: 806
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od jankop » 20 úno 2021, 18:49

Na tou AC hodnotou nejspíš neuvažoval. Ostatně cpát do Arduina střídavé napětí není nejlepší nápad.

SeaOtter
Příspěvky: 4
Registrován: 20 úno 2021, 15:39
Reputation: 0

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od SeaOtter » 21 úno 2021, 01:36

Používám na to znamý příklad:

// získání napětí Špička-špička pomocí funkce
napetiSpickove = namerNapetiSpickaSpicka();
// výpočet proudu v mA tekoucího rezistorem pomocí Ohmova zákona
proudSpickovyPresRezistor = (napetiSpickove / odpor) * 1000.0;
// výpočet RMS hodnoty proudu
proudRMSPresRezistor = proudSpickovyPresRezistor * 0.707;
// výpočet měřeného proudu díky znalosti
// převodního poměru 1000:1
proudRMSmereny = proudRMSPresRezistor * 1000;
// zjednodušený výpočet spotřeby
odberWatt = 233.0 * (proudRMSmereny / 1000.0);

S hodnotami:
napetiSpickove = 1.09V;
proudSpickovyPresRezistor = (1.09/ 46) * 1000.0 = 23.7mA
proudRMSPresRezistor = 23.7 * 0.707 = 16.76mA
proudRMSmereny = 16.76* 1000 = 16760mA = 16.8A (otazka, zda je 1"1000 spravne, nekde jsem dohledal 1:1800, coz je ale horsi)
// zjednodušený výpočet spotřeby
odberWatt = 233.0 * (16.8/ 1000.0) = 3.9kW

Jedná se o tepelné čerpadlo, které má příkon cca2,5kW, proud cca 11-12A.
Při měření multimetrem: 20A * 0.6 = 12A

ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od ondraN » 21 úno 2021, 07:00

Ten senzor má už zabudovaný odpor nebo proudový výstup?

SeaOtter
Příspěvky: 4
Registrován: 20 úno 2021, 15:39
Reputation: 0

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od SeaOtter » 21 úno 2021, 07:47

Zabudovaný, změřený na 46 Ohm
https://www.hadex.cz/spec/r005b.pdf

ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od ondraN » 21 úno 2021, 08:52

Pak nechápu, proč s tím odporem něco počítáš. Ten odpor tě vůbec nezajímá, jediný směrodatný údaj pro tento snímač je jeho převodní činitel.
U tohoto je 1000mv/20A=50mv/A. Takže pokud změříš špičkové napětí 100mV, vydělíš ho tím koeficientem 100/50=2A, to vynásobíš 0,707 a to je 1,414A efektivních. Pak pokračuješ výpočtem příkonu.
U tebe 1090-50=21,8App, 21,8/1,414=15,417Aef
Pokud měříš jinou hodnotu napětí na převodníku, může to být způsobeno špatnou metodou, jiným referenčním napětím a taky i tím, že zátěž není rezistivní, ale indukční (motor).

ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od ondraN » 21 úno 2021, 11:20

Ještě mě napadlo, jestli nemá to tepelné čerpadlo motor řízený třeba frekvenčním měničem. V tom případě totiž nebude mít proudový odběr sinusový průběh a není možné použít přepočet podle koeficientu z max. hodnoty. To by chtělo se na to, co leze z proudového snímače mrknout osciloskopem.

Caster
Příspěvky: 119
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: Proudový senzor sct-013-020 chyba měření

Příspěvek od Caster » 21 úno 2021, 13:16

Zkusil bych také nastavit, aby ADC měření vrátilo průměr ze 64 měření za sebou. Měl by jsi dostat rozumné hodnoty i při spínané indukční zátěži.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host