Krokový motor

Hofik1
Příspěvky: 7
Registrován: 31 kvě 2021, 20:04
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od Hofik1 » 01 čer 2021, 12:31

ondraN píše:
01 čer 2021, 09:56
Tak proměřit ty vinutí. A jak se ten motor chová? Jde s ním po zapnutí volně otáčet nebo "ztvrdne"?
Vinutí pak zkusím proměřit, jinak když motorek věci tak s nim otáčet nejde

Hofik1
Příspěvky: 7
Registrován: 31 kvě 2021, 20:04
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od Hofik1 » 01 čer 2021, 12:33

jede_robot píše:
01 čer 2021, 12:05
Hofik1 píše:
01 čer 2021, 06:23
zdroj jsem zkoušel 12V/1A a 9V/1A, motorek slabě vrčí, ale netočí se
Zkusil jsi nastavit na driveru větší proud?
Nenapájíš zařízení ze dvou zdrojů a nezapoměl jsi propojit země (GND)?
Na driveru jsem proud nastavoval, ale chová se to pořád stejně. Zdroj mám jenom jeden a gnd jsou propojené.

Uživatelský avatar
jede_robot
Příspěvky: 40
Registrován: 15 led 2020, 21:18
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od jede_robot » 01 čer 2021, 23:18

Program jsem vyzkoušel a je OK. Takže chyba bude někde v hardwaru...
jrt
jederobot.cz, robodoupe.cz

Gordon
Příspěvky: 1
Registrován: 03 čer 2021, 10:10
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od Gordon » 03 čer 2021, 10:35

Hofik1 píše:
31 kvě 2021, 20:25
ale motor se vůbec neotáčí, je to zapojené a naprogramované správně?
Děkuji za odpověď
Podařilo se vám problém vyřešit ? Co bylo příčinou? Nejsem v tomhle super profík a podíval jsem se na zdroj - vše se zdá být v pořádku... A jsem velmi zvědavá, co to způsobilo. Děkuji a omlouvám se, pokud je moje zvědavost příliš velká...

kiRRow
Příspěvky: 607
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: Krokový motor

Příspěvek od kiRRow » 03 čer 2021, 16:04

Pokud motor "drží" a nedá se sním točit, nebo jen s obtížemi, tak skoro určitě jde do motoru proud, ale nemění se napětí.
Pokud motor vrčí, škube se, píská a jinak vyvádí, skoro určitě jsou prohozené cívky motoru, jako jednička s dvojkou - Tenhle problém, ale taky může být v příliš rychlém krokování => motor nestíhá a přeskakuje kroky.
Pokud se motor točí opačným směrem, než bys chtěl, je prohozena orientace jednoho vinutí, jako A s B.

Zkusil bych odpojit motor od driveru, mikrokrokování nastavit natvrdo pomocí propojek (nejlépe na fullstep), spojit propojkou sleep a reset, dir dát taky na tvrdo propojkou buď na gnd nebo vcc, en na gnd, zapojit napájení driveru i motoru a napsat program, který mi udělá jeden jediný krok za 10s (klidně i s delay) a proměřil bych voltmetrem jestli se mi mění napětí na výstupech 1A 1B 2A 2B. Musí se měnit v pravidelných krocích (jednou bys měl mít +12, pak -12 -12 a zase +12 - viz jak krokový motor funguje.

Hofik1
Příspěvky: 7
Registrován: 31 kvě 2021, 20:04
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od Hofik1 » 03 čer 2021, 20:14

Gordon píše:
03 čer 2021, 10:35
Hofik1 píše:
31 kvě 2021, 20:25
ale motor se vůbec neotáčí, je to zapojené a naprogramované správně?
Děkuji za odpověď
Podařilo se vám problém vyřešit ? Co bylo příčinou? Nejsem v tomhle super profík a podíval jsem se na zdroj - vše se zdá být v pořádku... A jsem velmi zvědavá, co to způsobilo. Děkuji a omlouvám se, pokud je moje zvědavost příliš velká...
zatím jsem to nevyřešil, a teď nemám moc čas se tím zabývat, ale až budu vědět čím to bylo tak napíšu

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti