Krokový motor

Hofik1
Příspěvky: 7
Registrován: 31 kvě 2021, 20:04
Reputation: 0

Krokový motor

Příspěvek od Hofik1 » 31 kvě 2021, 20:25

Dobrý den, prosím o radu, mám krokový motor nema17 17HS4401, arduino pro mini a driver drv8825
zapojené takto
Esquema_electrónico.pdf
(652.04 KiB) Staženo 18 x
arduino je naprogramované takto, motor by se měl otáčet 1x za minutu
sketch_oct24a.ino
(710 bajtů) Staženo 16 x
ale motor se vůbec neotáčí, je to zapojené a naprogramované správně?
Děkuji za odpověď

AstroMiK
Příspěvky: 412
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od AstroMiK » 31 kvě 2021, 21:41

Žádný větší problém v zapojení ani programu nevidím.
Jediná drobnost je tam v tom, že funkce delayMicroseconds() vyžaduje parametr ve formátu unsigned int a ty ho tam posíláš jako float.
To by se ale mělo už při kompilaci automaticky překonvertovat, takže v tom problém nebude.

Hledal jsem na internetu a v diskusi na "LaskArduino.cz" tam někdo hlásil podobný problém.
Výsledkem bylo zjištění, že je nějak špatně zapojený konektor v tom motoru.

Zkus si to prověřit:
https://www.laskarduino.cz/krokovy-moto ... Discussion

--- DOTAZ -----
Dobrý den, rád bych se zeptal, když jsem k tomuto motoru 17HS4401 0,4Nm dostal "přímý" kablík 1-3-4-6 --> 1-2-3-4, tak to si jej budu muset upravit na 1-4-3-6 --> 1-2-3-4, že jo. S původním přímým kabelem mi motor drnčí, ačkoliv do driveru žádný signál neposílám. U motoru 12 Ncm, ke kterému jsem dostal křížený kablík, funguje vše normálně. 4-dírkový konektor mám na driveru A4988, 6-dírkový konektor na motoru. Díky, Přemek

--- ODPOVĚĎ -----
Z neznámého důvodu dávají střední vývody cívek motoru prohozené. Musíte si prohodit dva střední vývody kablíku, jinak motor nejede.

jankop
Příspěvky: 836
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Krokový motor

Příspěvek od jankop » 31 kvě 2021, 21:44

Snažil jsem se o kontrolu, ale nepřišel jsem na žádnou chybu, která by bránila funkci. Program je primitivní, zapojení vcelku také. Vrčí aspoň ten motor? Může být chyba ve tvém zapojení, slabý zdroj pro motor... nevím

Hofik1
Příspěvky: 7
Registrován: 31 kvě 2021, 20:04
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od Hofik1 » 01 čer 2021, 06:18

AstroMiK píše:
31 kvě 2021, 21:41

Zkus si to prověřit:
https://www.laskarduino.cz/krokovy-moto ... Discussion

--- DOTAZ -----
Dobrý den, rád bych se zeptal, když jsem k tomuto motoru 17HS4401 0,4Nm dostal "přímý" kablík 1-3-4-6 --> 1-2-3-4, tak to si jej budu muset upravit na 1-4-3-6 --> 1-2-3-4, že jo. S původním přímým kabelem mi motor drnčí, ačkoliv do driveru žádný signál neposílám. U motoru 12 Ncm, ke kterému jsem dostal křížený kablík, funguje vše normálně. 4-dírkový konektor mám na driveru A4988, 6-dírkový konektor na motoru. Díky, Přemek

--- ODPOVĚĎ -----
Z neznámého důvodu dávají střední vývody cívek motoru prohozené. Musíte si prohodit dva střední vývody kablíku, jinak motor nejede.
zkoušel jsem obě varianty a nejde ani jedna

Hofik1
Příspěvky: 7
Registrován: 31 kvě 2021, 20:04
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od Hofik1 » 01 čer 2021, 06:23

jankop píše:
31 kvě 2021, 21:44
Snažil jsem se o kontrolu, ale nepřišel jsem na žádnou chybu, která by bránila funkci. Program je primitivní, zapojení vcelku také. Vrčí aspoň ten motor? Může být chyba ve tvém zapojení, slabý zdroj pro motor... nevím
zdroj jsem zkoušel 12V/1A a 9V/1A, motorek slabě vrčí, ale netočí se

ondraN
Příspěvky: 649
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od ondraN » 01 čer 2021, 06:27

Proměř si to vinutí motoru a případně zkus vinutí prohodit. Pokud to ani potom nepojede, je nejspíše vadný driver, nebo je nějaká chyba v jeho zapojení.

Hofik1
Příspěvky: 7
Registrován: 31 kvě 2021, 20:04
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od Hofik1 » 01 čer 2021, 06:35

ondraN píše:
01 čer 2021, 06:27
Proměř si to vinutí motoru a případně zkus vinutí prohodit. Pokud to ani potom nepojede, je nejspíše vadný driver, nebo je nějaká chyba v jeho zapojení.
drivery jsem zkoušel dva a chová se to stejně

ondraN
Příspěvky: 649
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od ondraN » 01 čer 2021, 09:56

Tak proměřit ty vinutí. A jak se ten motor chová? Jde s ním po zapnutí volně otáčet nebo "ztvrdne"?

Uživatelský avatar
jede_robot
Příspěvky: 40
Registrován: 15 led 2020, 21:18
Reputation: 0

Re: Krokový motor

Příspěvek od jede_robot » 01 čer 2021, 12:05

Hofik1 píše:
01 čer 2021, 06:23
zdroj jsem zkoušel 12V/1A a 9V/1A, motorek slabě vrčí, ale netočí se
Zkusil jsi nastavit na driveru větší proud?
Nenapájíš zařízení ze dvou zdrojů a nezapoměl jsi propojit země (GND)?
jrt
jederobot.cz, robodoupe.cz

jankop
Příspěvky: 836
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Krokový motor

Příspěvek od jankop » 01 čer 2021, 12:24

zdroj jsem zkoušel 12V/1A a 9V/1A, motorek slabě vrčí, ale netočí se
Nominální proud toho motoru je 1,7A. Jestli nebude problém ve slabém zdroji.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti