Ahoj všichni, snažím se navrhnout systém, který by spustil krokový motor (https://www.oyostepper.com/) tak, aby se otočil o jednu otáčku. Toto není můj projekt, ale spíše příklad: mince se převalí přes mikrospínač, čímž se motor otočí o jednu otáčku a poté se zastaví, čeká na pád další mince a tento proces se opakuje.
Jsem v tomto úplně nováček, takže potřebuji podrobně porozumět tomu, jaké komponenty jsou potřeba a jak tento systém sestavit.
Předem děkuji za vaši pomoc.
Pomoc s konstrukcí obvodu krokového motoru
Re: Pomoc s konstrukcí obvodu krokového motoru
Na to co popisujete stačí použít buď unipolární nebo bipolární krokový motorek například z tiskárny pokud bude pouze propouštět minci dál. Tak jak to má být budete mít na hřídelce osazenou klapku která se bude otáčet pouze jedním směrem?. Pouze pokud se mince zasekne tak budete ovládat motorek ručně aby se uvolnila?, místo mikrospínače by bylo vhodnější použít optozávoru a přerušení bude spouštět chod krokového motorku. Při použití krokového motorku s krokem 1.8° budete mít na jednu otáčku 200 kroků, určitě bude vhodné aby se krokový motorek otáčel pomaleji. Stejně tak by šlo použít i modelářské servo to má také značnou sílu a jeho ovládání je také jednoduché možnosti je více, podobná zapojení mám i na webu.
"Antony" pokud jde o ten krokový motorek stačí typ 28BYJ-48 jde o unipolární motorek s převodovkou jako driver používám IO ULN2803A a řídím při ovládání přípravků jak počítačem tak pak PICAXEM 08M2 nebo i pomocí ARDUINA. Řídící signály z mikroprocesoru i počítače používám dva a tyto jsou na ULN2803A pak zdvojený. V jednom přípravku co jsem teď vyhrabal pro podobný projekt kde jsem vždy pomocí motorku pouštěl do dráhy po jedné kuličce vždy když optozávora zaregistrovala přítomnost tak spustila krokový motorek a ten se otočil vždy pouze o polovinu to jest o 180° a pak opět zpět. Dráha pro kuličky je vyrobena z plastové vodovodní trubky, pro použití s mincemi by se dala také použít pouze by se musela tepelně upravit zploštit podle největšího průměru použitých mincí. Tak aby šli mince volně pohybovat a nemohli se zasekávat, v dolním konci pak osadit z jedné strany fotodiodu a z druhé pak fototranzistor, na klapku je vhodné nalepit například gumu aby tlumila nárazy. Pro tento Váš požadavek bych volil použití modelářského serva které pro tento požadavek také bohatě postačuje a vše vyjde levněji. V případě potřeby mi klidně napište programy pro ovládání jak serv tak krokových motorků mám na webu i včetně zapojení.
Tak za prvé, co se rozumí "jednou otáčkou"? Je to otočení hřídelky motoru o 360°?
Nebo to je u krokových motorů pootočení o jeden krok ?
Za další, je potřeba napsat co ta hřídelka bude dál pohánět. Bude potřeba si spočítat torzní sílu a vybrat podle toho správný motor co do výkonu.
Ten příklad s mincí byl jenom příklad a z toho nelze vyvodit ani druh, ani velikost motoru.
A nakonec, co se týká onoho "spouštění",bylo by dobré (pokud to není přísně utajovaný vojenský projekt)
Pokud by to byla padající mince, nebo něco jiného "padajícího"
Určitě je předčasné nyní hned začínat od konce a už vybírat motor.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)