Arduino sepnuté relé

analytik
Příspěvky: 125
Registrován: 26 čer 2020, 12:48
Reputation: 0
Bydliště: Děčín

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od analytik » 29 lis 2022, 16:57

V textu uvádí 12V kartu relé, ale na obrázku jsou všechna relátka 5V. To ale nebude příčinou. Jestli i po proběhnutí Setup zůstanou relé přitažená, chtělo by to otestovat logickou úroveň na datových vodičích.
Naposledy upravil(a) analytik dne 29 lis 2022, 17:01, celkem upraveno 1 x.

martin32
Příspěvky: 14
Registrován: 28 lis 2022, 19:26
Reputation: 0

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od martin32 » 29 lis 2022, 16:59

Relé moduly jsou na 12V, mám dvě desky relé zatím zkouším zprovoznit postupně. Prostě potřebuji aby byly při zapnutí napájení relé rozepnutá a spínaly podle programu

martin32
Příspěvky: 14
Registrován: 28 lis 2022, 19:26
Reputation: 0

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od martin32 » 29 lis 2022, 17:00

Pardon já vyfotil staré relé teď mám na 12V to byl jiný projekt

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 974
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od kiRRow » 29 lis 2022, 17:08

a nemusíš to i 0V nebo 12V ovládat ??

peterple
Příspěvky: 102
Registrován: 22 zář 2021, 20:20
Reputation: 0

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od peterple » 29 lis 2022, 17:11

A sú tam optočleny? alebo to spínajú tranzistory?
A aká úroven? 0 alebo 12V. Ak tam trepeš 5V miesto 12V sa nečuduj že tie tranzistory nezavreš. Lebo sú asi PNP a na vypnutie potrebujú 12V.
Bez schémy zapojenia to nepôjde. Arduino malovánky si tiež strč za širák. Z toho sa na funkciu prísť nedá.

analytik
Příspěvky: 125
Registrován: 26 čer 2020, 12:48
Reputation: 0
Bydliště: Děčín

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od analytik » 29 lis 2022, 17:17

Jako starý praktik bych zkusil přerušit jeden z osmi datových vodičů. Jestli příslušné relé odpadne, je chyba na MEGA. Když neodpadne, může být proražený fototranzistor v optronu, i když si nedokážu představit jak. Pokud by byla chyba na MEGA, zkusit další volný výstup.

martin32
Příspěvky: 14
Registrován: 28 lis 2022, 19:26
Reputation: 0

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od martin32 » 29 lis 2022, 17:20

Deska Mega i relé je napájeno 12V , zelený drát a černý na kraji napájení a zbytek 1-8 na deska Mega na stejný výstupy a ta je napájena z dutinkoveho konektoru vše z 12v Aku. Také jsem zkoušel odpojovat datové vodiče potom relé samozřejmě odpadne
Přílohy
IMG_20221129_171552.jpg

analytik
Příspěvky: 125
Registrován: 26 čer 2020, 12:48
Reputation: 0
Bydliště: Děčín

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od analytik » 29 lis 2022, 17:32

Jestli relé po přerušení datového vodiče odpadne, je na výstupu MEGA nesprávná hodnota LOW, přestože je v setup nastavena HIGH. Zkus na jednom výstupu jednoduchý cykl: HIGH, delay,,LOW, delay jestli bude relé cvakat.

martin32
Příspěvky: 14
Registrován: 28 lis 2022, 19:26
Reputation: 0

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od martin32 » 29 lis 2022, 17:38

To už jsem zkoušel, relé pořád sepnuté

analytik
Příspěvky: 125
Registrován: 26 čer 2020, 12:48
Reputation: 0
Bydliště: Děčín

Re: Arduino sepnuté relé

Příspěvek od analytik » 29 lis 2022, 17:47

Tak to už mě napadá jen jednoduchý pokus. Celou reléovou desku odpojit a zapojit jediný datový vodič k té druhé reléové desce.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host